Jajka to jeden z ulubionych i bezsprzecznie najchętniej wykorzystywanych produktów w kuchni. Na słodko bądź na słono i w zależności od tego, jaką temperaturą je potraktujemy i jakich składników do nich dodamy, smak i efekt będą inne. Tym razem Doradca Smaku zaproponuje Wam coś zupełnie nietypowego. Oceńcie sami.
Smaki i aromaty zawarte w naszych maleńkich zapiekankach są bardzo klasyczne, lecz w połączeniu ze sobą dają bardzo charakterystyczny efekt. Składać się na niego będzie dobra polska kiełbasa (możemy ją także zastąpić ulubioną wędliną), podsmażone delikatnie pieczarki i czerwona cebula, sera typu podpuszczkowego oraz kminek. Znalazły się tutaj także włoskie akcenty – takie jak suszone pomidory bazylia czy oregano. Aby zapiekanki nie były zbyt suche, pieczemy je w kąpieli wodnej. Koniecznie wypróbujcie. Warto zadbać o osiągnięcie takiej konsystencji żółtka dokładnie takiej, jak lubimy.
Składniki:
1 czerwona cebula
80 g dobrej polskiej kiełbasy
4 pieczarki
Kilka pomidorów suszonych Smak
Kminek mielony Prymat
Oregano Prymat
Bazylia otarta Prymat
1 łyżka masła
4 jajka
150 g sera korycińskiego
Kilka ogóreczków konserwowych
Pęczek szczypiorku
Pęczek natki pietruszki
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania:
Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Składniki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki kroimy w ćwiartki i na cienkie paski i dodajemy na patelnię.
Całość doprawiamy do smaku świeżo mieloną solą, pieprzem, kminkiem i smażymy razem. Jak wszystkie składniki będą podsmażone dodajemy kilka pokrojonych w paski pomidorów suszonych i doprawiamy do smaku roztartym w dłoniach oregano i bazylią.
Cztery małe foremki do zapiekania smarujemy masłem i przekładamy do nich składniki z patelni. Do każdej foremki na wierzch wbijamy jajko i posypujemy z wierzchu startym serem korycińskim lub dowolnym serem podpuszczkowym np. mozzarella. Foremki wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego ciepłą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości foremek. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika nagrzanego do 160°C.
Foremki wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym szczypiorkiem i natką pietruszki. Podajemy z ogóreczkami pokrojonymi w cienkie paski.