Doradca Smaku IV: Gruszki w szynce z serem pleśniowym, odc. 37

03.05.2016

Gruszki najlepsze są jesienią. Jednak te dostępne przez cały rok również można wykorzystać, m.in. do przygotowania prostej i finezyjnej przekąski. Połączenie sera pleśniowego i szynki dojrzewającej da genialny smak!

Przekąski najczęściej przygotowujemy na domowe imprezy lub spotkania z przyjaciółmi. Warto wtedy podjąć wyzwanie i przyrządzić coś zupełnie innego, nowego, ale za to jak smacznego.

Gruszka w szynce z serem pleśniowym to taka przekąska, która pomimo swojej prostoty przygotowania, zachwyca oryginalnym i wyszukanym sposobem podania. Wydrążony owoc gruszki zastąpiony serem pleśniowym, a do tego wszystkiego otulony plastrem szynki dojrzewającej i zapieczony w piekarniku daje rozpływający się w ustach efekt. Pychota!

Doradca Smaku IV: Gruszki w szynce z serem pleśniowym, odc. 37

Składniki:
4 twarde gruszki
1 cytryna
100 ml białego wytrawnego wina
200 g sera z niebieską pleśnią
12 plastrów szynki dojrzewającej
4 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Do smaku: Przyprawa do grzanego wina i piwa, Pieprz czarny ziarnisty, Liść laurowy Prymat

Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy ze skóry i wkładamy do miski z wodą i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Następnie z gruszek odcinamy dolne części i wydrążamy środki, tak, żeby usunąć całe gniazda nasienne (najlepiej zrobić to za pomocą łyżeczki do wykrawania kulek). W większym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy białe wino oraz przyprawę do wina i piwa do smaku. Wrzucamy kilka ziaren czarnego pieprzu oraz 2-3 liście laurowe. Do wody wkładamy gruszki i gotujemy ok. 10 minut. Po ugotowaniu do wydrążonych środków gruszek wkładamy ser pleśniowy. Każdą gruszkę stawiamy na jednym plastrze szynki, które zawijamy do góry. Następnie owijamy jeszcze 2 plastrami, żeby otuliły całą gruszkę. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15 min, aż szynka się zrumieni. Gruszki podajemy oprószone świeżo czarnym mielonym pieprzem, polane odrobiną miodu. Możemy ozdobić je listkami mięty.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 05.05.2016 15:44
gruszka w kuchni..niesamowity smak
Futka 04.05.2016 08:10
Naprawdę genialne połączenie. Koniecznie musze je wypróbować. Gruszki prezentują się wyśmienicie :D
prymat