Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16
Szparagi najpopularniejsze w Niemczech oraz w Holandii stopniowo zdobywają serca Polaków i coraz częściej trafiają na ich talerze. Nic dziwnego. Są bogate w wiele witamin i składników mineralnych, niesamowicie smaczne, a przy tym niskokaloryczne. Czego chcieć więcej?
Mimo że szparagi mają tak wiele zalet i decydujemy się na ich przyrządzenie coraz chętniej, to czasem brakuje nam pomysłów, jak je podać. Dzisiaj proponujemy wraz z Doradcą Smaku bardzo kreatywny pomysł na szaragi zielone. Podamy je obtoczone w smakowitej panierce z jajek oraz bułki tartej, dzięki czemu nabiorą chrupkości. Interesującym akcentem mający z zadanie przełamać smaki panujące na talerzu będzie sos musztardowo-miodowy z wypełnionej smakowitymi ziarenkami gorczycy musztardy francuskiej z dodatkiem miodu oraz koperku. Piękne i zdrowe otoczenie naszej potrawy to świeża rukola oraz rzodkiewka. Jeśli poszukujecie inspiracji na podanie szparagów, warto zdecydować się na ten przepis.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
Szczypta cukru
5 jajek
Bułka tarta Prymat
100 g parmezanu lub sera typu bursztyn
Pieprz biały mielony Prymat
250 ml zsiadłego mleka
Rukola
Rzodkiewka do dekoracji
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat
Sos musztardowo miodowy:
2 łyżki Musztardy francuskiej Prymat
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Koperek suszony Prymat
Do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy sól i kolorowy pieprz, rozkłócamy widelcem i wlewamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy, przesuwając delikatnie ścięte krawędzie do środka.
Przygotowujemy sos musztardowo-miodowy: musztardę francuską mieszamy z miodem i doprawiamy do smaku koperkiem suszonym.
Twarde końcówki szparagów odcinamy i pozostałą część wrzucamy na kilka minut do gotującej się wody z dodatkiem sporej ilości cukru i szczypty soli. Po wyjęciu blanszujemy w misce z zimną wodą (można dodać kostki lodu), a następnie odsączamy na ręczniku papierowym.
Dwa jajka rozkłócimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy ze startym serem i doprawiamy do smaku pieprzem białym. Szparagi panierujemy najpierw w jajkach, a następnie w bułce wymieszanej ze startym serem. Tak przygotowane szparagi smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Smażymy je do czasu, aż panierka się zrumieni, a następnie odsączamy z namiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na talerzu robimy kleksy z zsiadłego mleka oraz sosu musztardowo-miodowego. Dodajemy listki rukoli oraz pokrojony w małe prostokąty omlet. Na wierzch wykładamy szparagi. Danie możemy udekorować olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy) oraz plasterkami rzodkiewki z zimnej wody (rzodkiewkę pokrojoną w bardzo cienkie plastry zanurzamy w zimnej wodzie, aż stanie się przezroczysta i delikatnie powygina się).
Komentarze (3)