W środku tygodnia warto sobie nieco osłodzić życie, dlatego też dzisiaj proponujemy deser. Przepis Doradcy Smaku tym razem dotyczy filigranowych przysmaków zrobionych z białek jaj oraz cukru. To bardzo wykwintna propozycja, która zrobi wrażenie także na zaproszonych gościach.
Bezy przygotować można bardzo prosto i w szybki sposób. Cały sekret polega na uzyskaniu właściwej, ciągnącej konsystencji. Z niej układamy małe porcje, które następnie zapiekamy w piekarniku. Jeśli bezy są dla Was zbyt słodkie, zaradzić temu można, dodając sok z cytryny. Dzisiejszy pomysł zawiera w zasadzie receptury na trzy oddzielne pyszności, które mogą być inspiracją także do przygotowania innych deserów. Nauczycie się sporządzać słodko-kwaśną konfiturę zabarwioną nutą pikanterii w postaci chili pieprzu cayenne, a także niebiańsko słodki mus z białej czekolady. Przepis od Doradcy Smaku to kompozycja złożona z słodkich smaków przełamanych kwaskowatością oraz ostrzejszymi akcentami. Zaszalejcie w kuchni – gościom będą oczarowani także wizualną stroną deseru.
Składniki:
10 białek jaj (ok. 375 g białek)
500 g cukru kryształu
Do smaku: Sól morska Prymat
Kilka Goździków całych Prymat
Konfitura z cytrusów:
500 g cukru kryształu
2 limonki
2 cytryny
500 g pomarańczy
50 ml likieru pomarańczowego
Do smaku: Wanilia w laskach, Chili pieprz cayenne Prymat
Mus z czekolady:
200 g białej czekolady
150 ml śmietana 36%
100 g serka mascarpone
Bezy: do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem, stopniowo (po ok. 4 łyżki) dodając cukier (400 g). Ubijamy aż cukier się rozpuści a masa z białek będzie miała ciągnącą konsystencję. Z tak przygotowanej masy formujemy za pomocą rękawa cukierniczego lub zwykłej torebki ok. 30 bez i pieczemy je ok. 40-50 min w 130°C.
Pozostały cukier wsypujemy do młynka do mielenia kawy wraz z kilkoma goździkami i mielimy na puder.
Konfitura: do garnka przesypujemy cukier i karmelizujemy od czasu do czasu ruszając garnkiem (nie mieszamy łyżką). Odrobinę cukru zostawiamy. Sparzone limonki i cytryny kroimy w kostkę wraz ze skórką. Pomarańcze obieramy ze skóry i filetujemy, a z pozostałej części wyciskamy do garnka sok. Pokrojone cytrusy dodajemy do skarmelizowanego cukru i gotujemy aż nadmiar wody odparuje. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół. Ziarenka wanilii oraz laskę dodajemy do garnka. Przyprawiamy do smaku chili. Pod koniec wlewamy likier pomarańczowy.
Mus z czekolady: pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do drugiej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Do mocno schłodzonej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę dodajemy stopniowo do czekolady. Dokładnie mieszamy za pomocą różgi i odstawiamy do lodówki na min. 30 min, żeby mus stężał.
Łyżkami formujemy kulki z musu czekoladowego, układamy go na talerzach i polewamy konfiturą. Na wierzchu układamy bezy i posypujemy cukrem goździkowym. Talerz możemy ozdobić liśćmi świeżej mięty.