Ryba zawinięta w plaster boczku bądź szynki to w kuchni połączenie spotykane coraz częściej, lecz wciąż jeszcze uchodzące za nieco ekstrawaganckie i odważne. Dzisiejsze danie zaskoczy jeszcze kilkoma interesującymi elementami – konfiturą pomidorową oraz sałatką z dyni, soczewicy oraz pomarańczy. Koniecznie wypróbujcie przepis od Doradcy Smaku.
To bardzo kolorowe, zdrowe i już prawdziwie wiosenne danie. Lekki i soczysty filet z dorsza zawinięty w chrupiący plaster boczku zyska na smaku dzięki towarzystwu sałatki z dyni oraz brązowej soczewicy doprawionej przyprawą do dań z fasoli (idealnej do wszelkich strączkowych roślin). Interesującym kontrapunktem dla całości będzie konfitura sporządzona z passaty pomidorowej wzbogacona kurkumą oraz kilkoma kroplami octu jabłkowego. Danie udekorowane jest wprowadzającymi w pozytywny wiosenny nastrój rzodkiewką oraz kilkoma jadalnymi kwiatami. Propozycja idealnie nadaje się na wykwinty obiad, a także romantyczną kolację we dwoje.
Składniki:
400 g polędwicy z dorsza
6 plastrów boczku wędzonego
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat
Konfitura pomidorowa:
3 łyżki passaty pomidorowej
Kilka kropli octu jabłkowego
Kurkuma Prymat
Sól morska, Pieprz czarny Prymat
Sałatka:
200 g dyni
1 puszka soczewicy brązowej
Przyprawa do dań z fasoli Prymat
Oregano Prymat
1 pomarańcza
Sól morska, Pieprz czarny Prymat
Konfitura pomidorowa: na niewielką ilość rozgrzanego oleju wsypujemy nieco kurkumy i podgrzewamy. Po chwili wlewamy passatę pomidorową, solimy, dodajemy pieprz czarny i kilka kropli octu jabłkowego. Odstawiamy.
Sałatka: z kawałków dyni usuwamy skórę i pozostałą część kroimy w kostkę. Kostki dyni wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy soczewicę i doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy sporą ilość przyprawy do fasoli oraz oregano do smaku i odstawiamy. Z pomarańczy ścieramy odrobinę skórki, a następnie filetujemy ją. Najpierw odcinamy końcówki pomarańczy, a następnie z góry do dołu ścinamy skórkę wraz z białą błonką i ostrym nożem wycinamy miąższ znajdujący się pomiędzy przeźroczystymi błonkami. Fileciki wraz ze skórką z pomarańczy przekładamy do soczewicy, a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy go do soczewicy.
Polędwicę z dorsza dzielimy na 2 porcje. Na pergaminie układamy plastry boczku, tak, żeby nachodziły na siebie. I posypujemy je solą i sporą ilością pieprzu. Na boczku układamy rybę i zawijamy. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim dorsza, rozpoczynając od miejsca w którym kończy się zawinięty boczek. Usmażonego dorsza dzielimy na 3 części.
Na talerz nakładamy konfiturę, sałatkę oraz kawałki ryby. Całość możemy ozdobić kiełkami oraz plastrami rzodkiewki (rzodkiewkę pokrojoną w bardzo cienkie plastry zanurzamy w zimnej wodzie, aż stanie się przezroczysta).