Jak się okazuje pizza nie musi być robiona wyłącznie na włoski sposób. Możemy ją również przygotować po francusku. Będzie nam do tego potrzebne oczywiście ciasto francuskie – dla zabieganych polecamy wykorzystać jego gotową wersję.
Sekretem dzisiejszej „Pizzy po francusku” będą między innymi filety anchois. Otrzymywane są one z sardeli pływających w wodach Oceanu Atlantyckiego, Morza Śródziemnego i Czarnego. Co ciekawe, dokonując zakupu warto zwrócić uwagę na to czy anchois są zrobione z sardeli, gdyż często zastępowane są szprotkami.
Warto wiedzieć, że anchois powstaje w procesie liczącym kilka miesięcy, podczas których sardele są zasypywane solą. Dopiero po tym czasie nabierają pełnej dojrzałości. Z racji swojego niezwykle słonego smaku używamy ich najczęściej jako dodatek do potraw. Dodane do farszu rybnego i mięsnego nadadzą niezwykle wyrazistego smaku potrawie. Świetnie dopełniają również smak wszelkim makaronom, kanapkom, sałatkom, a także pizzom.
Czy wiesz, że anchois możemy zastąpić w potrawie koreczkami helskimi.
Aby zobaczyć przepis kliknij TUTAJ
Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"