Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami

Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami

 

Cykorię z powodzeniem podajemy zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdza się jako składnik zup i sałatek, a także może być serwowana w roli wyjątkowej przystawki. Przystępując do gotowania cykorii warto znać kilka trików. Do wody dodajemy odrobinę soku z cytryny i mąki, dzięki czemu cykoria zachowa swoją białą barwę. Jeżeli chcemy zniwelować jej lekko gorzki smak warto również dodać do wody trochę cukru. Następnie do garnka wkładamy mniejszą pokrywkę, która delikatnie dociśnie pływające po wierzchu cykorie i zanurzy je w wodzie. Po ugotowaniu przekładamy cykorie do miski z zimną wodą, co dodatkow zapobiegnie ich zciemnieniu.

 

Czy wiesz, że... smak cykorii doskonale komponuje się z orzechami.

 

Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak