Doradca Smaku express: Pesto z pieczonej papryki z makaronem, odc. 14

Pesto to zielony sos, który pochodzi z włoskiej Genui, a jego podstawowym składnikiem jest bazylia. Jednak nikt nie powiedział, że nie można go trochę zmodyfikować. Robert Sowa przygotował aromatyczne pesto z pieczonej papryki, które jest idealnym uzupełnieniem dań makaronowych.
Czerwona papryka, suszone pomidory oraz prażone orzeszki pinii to produkty, które znakomicie ze sobą współgrają. W programie "Doradca Smaku express" Robert Sowa zdradza, jak sprytnie upiec paprykę, aby była jeszcze bardziej aromatyczna. Tym daniem bez wątpienia podbijecie serca wszystkich fanów kuchni śródziemnomorskiej.
Składniki:
2 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
Suszone pomidory z ziołami Smak
4 łyżki prażonych orzeszków pinii
Sok z 1 cytryny
60 g parmezanu startego na płatki
300 g makaronu linguine
1 pęczek bazylii
1 łyżka kaparów Smak
3 łyżki oliwy z oliwek
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony, Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Przepis znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się