Pancakesy to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Robert Sowa tym razem zdradzi nam jak przygotować idealne ciasto na te amerykańskie naleśniki, które podbiły cały świat.
Można przygotować je na śniadanie lub na obiad – są pyszne, słodkie, a na dodatek z truskawkami, których jest teraz mnóstwo. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami. Jeśli tak jak teraz mamy do dyspozycji pachnące latem truskawki, to możemy je doprawić rozmarynem – dzięki niemu całość nabierze niezwykle aromatycznego, lekko ostrego i sosnowego zapachu. Pancakesy „nie byłyby sobą”, gdybyśmy nie ułożyli je w formie wieży i polali sosem klonowym. Prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki:
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka wiejskie
½ szklanki śmietany 30%
1 szklanka mleka
1 szklanka borówki amerykańskiej
200 g truskawek
2 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
4 łyżki syropu klonowego
2-3 łyżki oleju rzepakowego
Do smaku: Sól morska, Rozmaryn suszony, Cukier z prawdziwą wanilią Prymat
Do dekoracji: świeża mięta
Przepis znajdziecie TUTAJ.