Doradca Smaku express: Grzanki ze szpinakiem i półgęskiem, odc. 7

Tym razem czeka na nas prawdziwe śniadanie mistrzów w wydaniu Roberta Sowy. Koniecznie spróbujcie chrupiących grzanek ze szpinakiem i półgęskiem.
Półgęsek to wędlina z wędzonej w naturalnym dymie piersi gęsi. Dawniej serwowany na staropolskich dworach szlacheckich. Dziś pojawia się na naszych talerzach dość rzadko. Dajmy mu szansę i stwórzmy z niego coś pysznego! W końcu czasem warto sięgnąć po coś luksusowego nawet w zaciszu własnego domu :). Robert Sowa doskonale wie, jak przyrządzić z jego udziałem prawdziwe śniadanie mistrzów. Kombinacja kilku prostych składników da znakomity efekt końcowy. Nie wierzycie – spróbujcie sami. Przed przygotowaniem grzanek ze szpinakiem i półgęskiem skorzystajcie z pomocnych porad:
- Chleb zapieczony w tosterze nie będzie chłonął wody i oliwy z farszu.
- Grzanki warto natrzeć czosnkiem dla aromatu. Ciepło wyzwala właśnie aromat czosnku.
Składniki na grzanki ze szpinakiem i półgęskiem:
4 kromki chleba wieloziarnistego
200 g szpinaku baby
100 g półgęska
3 ząbki czosnku
1 biała cebula
2 jaja
2 łyżki posiekanych Suszonych pomidorów z ziołami Smak
8 łyżki pokruszonego sera koziego
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Do smaku: Sól morska, Sól ziołowa Prymat, Papryka ostra Prymat
Do ozdoby: świeży tymianek
Przepis znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (4)