Doradca Smaku express: Frittata z cukinią i serem feta, odc. 4

Frittata przywędrowała do nas z Włoch i Hiszpanii. Jej przygotowanie jest bardzo proste i zarazem szybkie. Możecie serwować ją na obfite śniadanie lub kolację i eksperymentować z dodatkami.
Wspaniała krewna jajecznicy i omletu – zwykle podawana z warzywami. Tym razem wzbogacona smakiem cukinii, pomidorów i sera feta. Uwieńczona sałatką z rukoli i orzeszków pinii. Nie tylko brzmi, ale i smakuje wspaniale. Nie zapomnijcie doprawić tej potrawy jajecznej, np. zaostrzając jej smak pieprzem białym oraz ziołami prowansalskimi, które dodadzą frittacie smaku kuchni śródziemnomorskiej.
Jeśli nie macie w domu specjalnej formy, możecie frittatę zapiec na patelni.
Składniki:
1 duża cukinia (lub 2 małe)
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
100 g mąki pszennej
6 jaj wiejskich
2 pomidory
100 g sera feta
1 łyżka masła
4 łyżki oliwy z oliwek (3 do smażenia, 1 do wysmarowania formy)
1 opakowanie rukoli
100 g prażonych orzeszków pinii
Suszone pomidory z ziołami Smak
Do smaku: Sól morska, Pieprz biały mielony, Zioła prowansalskie Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (1)