Doradca Smaku express: Domowy hummus z pastą z suszonych pomidorów, odc. 1

Hummus to potrawa pochodząca z Libanu. Do niedawna popularna była tylko na Bliskim Wschodzie, dziś z powodzeniem podbija podniebienia Europejczyków. Aromatyczna pasta z cieciorki i intensywnych w smaku dodatków to pyszne smarowidło do różnego rodzaju pieczywa.
W pierwszym odcinku nowego kulinarnego programu "Doradca Smaku express" Robert Sowa zdradzi, jak przygotować pyszny hummus w domowym zaciszu. Szef kuchni zaprezentuje też kilka trików, które będą niezwykle przydatne do przygotowania pasty. Już w pierwszym premierowym odcinku zobaczycie, co zrobić, aby cytryna puściła więcej soku, a orzeszki pinii były jeszcze bardziej aromatyczne!
Składniki:
½ kg ugotowanej cieciorki
6 łyżek pasty sezamowej tahini
Sok z ½ cytryny
3 posiekane ząbki czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek (do hummusu + ok. 2 łyżki do marchewki i do podania)
1 słoik Suszonych pomidorów Smak
4 filety anchois
½ szklanki orzeszków pinii
1 duża obrana marchewka
Do smaku: Sól morska, pieprz czarny, Chili pieprz cayenne, Kmin rzymski mielony Prymat
Do dekoracji:
1 posiekany pęczek kolendry
Przepis na domowy hummus znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (1)