Strogonow to rodzaj gulaszu, przygotowany z dorodnej i pysznej wołowiny z dodatkiem cebuli i pieczarek oraz oczywiście dobrych przypraw. Jednym kojarzy się z kuchnią bardzo domową i jest serwowane przy okazji odświętnego obiadu. Inni natomiast nie wyobrażają sobie porządnej zabawy, weselnej lub na przykład sylwestrowej, bez podania boeuf strogonowa.
Zaletą dania jest nie tylko jego delikatność i wyjątkowa smakowitość. Pysznie przygotowany, pikantny strogonow potrafi dobrze nasycić i nieźle rozgrzać. To danie idealne zimą i jesienią na obiad, a nawet późną kolację. To także niezależnie od pory roku klasyk podczas każdej solidnej zabawy. Nie raz zaserwowane w środku nocy rozbudziło i dodało siły i energii do dalszej zabawy. Danie wywodzi się oryginalnie z Rosji i ze względu na jego popularność w naszym kraju śmiało możemy go zaliczyć do polskiej klasyki. Jesteście ciekawi, jak smakowało będzie „po Michelsku”, zabarwione francuskim klimatem Prowadzącego Doradcy Smaku?
Lista składników:
300 g wołowiny
500 ml Rosołu wołowego Kucharek
1 cebula
100 g pieczarek
Kilka Ogóreczków konserwowych Smak
50 ml białego wytrawnego wina
50 ml przecieru pomidorowego
40 ml śmietany 36%
20 g masła
Oliwa z oliwek
Zasmażka:
20 g masła
20 g mąki
Do smaku: Papryka słodka mielona, Pieprz kolorowy ziarnisty, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat.
Wołowinę kroimy w cienkie paski wzdłuż włókien, doprawiamy delikatnie świeżo mieloną solą morską i pieprzem czarnym, a następnie obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie (przez około 3-4 minuty).
Mięso smażymy partiami (tak, żeby poszczególne kawałki nie dotykały się) i przekładamy do oddzielnego naczynia. Mięso będzie później duszone w sosie, więc nie musi być mocno przysmażone.