Pyszne, soczyste mięso prawdziwej mocy i smaku nabiera po "leżakowaniu" w marynacie z miodu, sosu sojowego oraz przypraw: kminku mielonego, curry, gałki muszkatołowej oraz przyprawy do żeberek.
Świeży, warzywny akcent uzyskamy, układając lekko obsmażone pomidory oraz dodając zielone kiełki. Danie prezentuje się smakowicie. Zajadajcie z musztardą sarepską.
Składniki:
1kg surowego boczku
2 pomidory
kiełki lucerny
Musztarda sarepska Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Do marynaty:
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
Kminek mielony Prymat
Curry Prymat
Gałka muszkatołowa Prymat
Przyprawa do żeberek Prymat
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy dwie łyżki stołowe miodu i sosu sojowego. Wstawiamy garnek na ogień, mieszając delikatnie. Podgrzewamy do momentu, aż miód będzie rzadki.
Przyprawę do żeberek, kminek mielony, curry i gałkę muszkatołową wsypujemy do miski, mieszamy i dodajemy do miodu połączonego z sosem sojowym.
W naczyniu żaroodpornym układamy plastry boczku, polewamy je przygotowaną marynatą, obracamy je, jednocześnie otaczając je całe w marynacie, następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki. Po ok. 45-60 minut odwracamy plastry boczku na drugą stronę i marynujemy kolejne 45-60 minut.
Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej zamarynowane plastry boczku. Smażymy je 4-5 minut z każdej strony.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Zdejmujemy z patelni boczek i na tą samą patelnię układamy plastry pomidorów, doprawiając je solą i pieprzem. Dolewamy na patelnię resztę marynaty pozostałej w naczyniu żaroodpornym i smażymy pomidory krótko tylko do uzyskania ich letniej temperatury. Zdejmujemy pomidory z patelni układamy na talerzu razem z boczkiem, dekorujemy kiełkami i podajemy z musztardą.