Szarlotkę uwielbiają praktycznie wszyscy. Jest to deser idealny dla osób w każdym wieku, do kawy i herbaty. Smakuje równie dobrze gdy za oknem jest plucha, ale także gdy słońce ogrzewa nas swoimi letnimi promieniami. Kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to mama lub babcia przygotowywały ją na niedzielne popołudnie. Chociaż jej klasyczny charakter jest obłędnie smaczny, to dzisiaj proponujemy szarlotkę jabłkową z… pigwą. Takim rewelacyjnym połączeniom zawsze mówimy tak, a Wy?
Obok sernika i piernika szarlotka jest chyba jednym z najbardziej popularnych i uwielbianych ciast. Receptury na jej przygotowanie najczęściej przechodzą z pokolenia na pokolenia, a każde kolejne dodaje do niej odrobinę swojej fantazji. Tak powstają rozmaite modyfikacje – klasycznej szarlotki –zachwycające swoim smakiem, obłędnym aromatem i delikatnym kruchym ciastem.
Szarlotka doskonała jest na każdą okazję, w każdym wieku i dla każdego. Praktycznie wszyscy ją uwielbiają i z przyjemnością delektują się każdym jej kęsem. Jabłkowy mus w połączeniu z kruchością ciasta sprawia, że każdy kawałek wprost rozpływa się w ustach, a położona na paterze w jadalni kusi, aby nałożyć ją na talerzyk i skosztować do filiżanki równie pysznej kawy.
Czasem warto w kuchni postawić na eksperyment, a z pozoru dwa nie współgrające składniki okazują się jak przysłowiowe dwie połówki jabłka. Tak właśnie jest z duetem jabłko i pigwa, które doskonale się ze sobą harmonizują, gwarantując jeszcze doskonalszy smak. Grzechem byłoby nie spróbować tak pysznego deseru.
Krok 1 – lista zakupów
3 kg jabłek (odmiany, które nie są wodniste)
1 kg pigwy
200 ml słodkiego wina, np. tokaj
50 g suszonej żurawiny
ciasto:
170 g cukru
170 g masła
400 g mąki pszennej
2 jajka
4 żółtka
1 i ½ łyżeczki (15 g) proszku do pieczenia
kruszonka:
200 g cukru
200 g zimnego masła
400 g mąki pszennej
20 g cukier waniliowy
Krok 2.
Jabłka i pigwę umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i podziel na cząstki.
Krok 3.
Wino zagotuj, dodaj pigwę i podgrzewaj, aż delikatnie zmięknie.
Krok 4 - przygotuj kruszonkę
Masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Powinna mieć konsystencję ułatwiającą sklejanie się w małe kawałki kruszonki.
Krok 5 - przygotuj ciasto
Cukier, masło, jajka i żółtka wyrób ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Krok 6.
Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej brytfanki o wymiarach 30x40 cm.
Krok 7.
Na ciasto rozłóż jabłka na przemian z pigwą.
Krok 8.
Całość posyp posiekaną żurawiną i kruszonką.
Krok 9.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 50 minut.