Do Wigilii coraz bliżej
Ostatni weekend przed Wigilią i Świętami bożego Narodzenia to czas intensywnych przygotowań. Chyba już każdy zaplanował świąteczne menu. Co do Wigilii – to od wieków rządzi tradycja, która jest niezwykle silnie powiązana z lokalnymi, regionalnymi tradycjami.
Czy to tradycje kresowe, kaszubskie czy śląskie – kolacja wigilijna, choć z zasady jest obecnie postna, to jednocześnie pozostaje niezwykle uroczysta i wykwintna. W wielu domach po pierwszej gwiazdce zasiada się do stołu. Po podzieleniu się opłatkiem i wigilijnych życzeniach rozpoczyna się najbardziej wyjątkowa kolacja w roku.
Wigilijne zupy
Zupa podczas wigilijnej kolacji to ważne preludium do pozostałych 11 potraw. Do najbardziej typowych należą dziś barszcz czerwony i zupa grzybowa. Zupa grzybowa przyrządzana jest zwykle z kluseczkami, a z ciekawostek dworskich – rarytasem (obok zupy migdałowej) była grzybowa ze śledziem.
Natomiast co kraj to obyczaj, a dokładniej region - W Poznańskiem podawano grochówkę, na terenach wschodnich i na Pomorzu przyrządzano barszcz z grzybami. W okolicach Rabki serwowano barszcz śliwkowy z ziemniakami oraz zupę grzybową, a w Zakopanem – kwaśnicę, czyli kapuśniak w wersji z suszonymi śliwkami.
Komentarze (2)