Danie z przyprawą tygodnia: Pstrąg w sosie maślano-koperkowym

FILETY Z PSTRĄGA W SOSIE MAŚLANO-KOPERKOWYM Z PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW
Składniki dla 4 osób:
8 filetów z pstrąga ze skórą
4 rozgniecione ząbki czosnku
Sól, pieprz cytrynowy do smaku
4 łyżki mąki
Olej rzepakowy do smażenia
50 g masła roślinnego
4 duże łyżki prażonych płatków migdałowych
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
1 pęczek posiekanego koperku
1 pęczek rukoli
4 średniej wielkości pomidory bez skóry
2 łyżki oleju lnianego
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety z pstrąga natrzeć czosnkiem, doprawić solą i pieprzem cytrynowym, po czym odstawić na dwie godziny do lodówki. Następnie oprószyć mąką, usmażyć z każdej strony na złoty kolor i odstawić w ciepłe miejsce.
Na patelni rozpuścić masło, dodać migdały, sok z cytryny, grubo mielony czarny pieprz i świeży koper.
Pstrąga ułożyć na talerzach, polać aromatycznym sosem z migdałami. Podawać z plastrami pomidorów i rukolą skropioną olejem lnianym.
Komentarze (2)