ZUPA Z KUREK AROMATYZOWANA OLIWĄ TRUFLOWĄ PODANA Z PIECZONYM SANDACZEM, WARZYWAMI I ŚWIEŻO SIEKANYM KOPERKIEM
Składniki dla 4 osób:
320 g fileta z sandacza bez skóry
200 g obranej włoszczyzny
500 ml bulionu drobiowego
100 ml białego wina
Sok z cytryny do smaku
200 g świeżych kurek
100 ml śmietany 36%
2 łyżki suszonego koperku Prymat
Kilka kropli oliwy truflowej do smaku
Oliwa z oliwek do smażenia
1 łyżka masła
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony, przyprawa do ryb Prymat do smaku
Świeży koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Umyty i oczyszczony filet z sandacza pokroić na 4 równe kawałki, zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawą do ryb i odstawić do lodówki.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek połączonej z masłem podsmażyć oczyszczone i umyte kurki, a następnie wrzucić je do gotującego się bulionu. Wszystkie warzywa umyć, pokroić w kostkę i również dodać do bulionu. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie, a następnie wlać białe wino, odrobinę soku z cytryny i śmietanę. Zupę doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i kilkoma kroplami oliwy truflowej, co wzbogaci smak potrawy. Pod koniec gotowania dodać koperek.
Zamarynowaną wcześniej rybę piec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180ºC, przełożyć do głębokiego talerza i zalać gorącą zupą.