Danie na weekend - Orientalna zupa leśnych ze świeżą kolendrą i ziarnami sezamu

24.09.2010
Danie na weekend - Orientalna zupa leśnych ze świeżą kolendrą i ziarnami sezamu

ORIENTALNA ZUPA Z GRZYBÓW LEŚNYCH ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ I ZIARNAMI SEZAMU

 

Składniki dla 4 osób:

200 g pokrojonych w plastry borowików

1 cebula

2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku

1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka

½ łyżeczki świeżego imbiru

1 mała tacka kiełków soi i słonecznika

Sos sojowy Kikkoman do smaku

1 l bulionu drobiowego Kucharek

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry Prymat

1 łyżka upalonych ziaren sezamu

Sambal oelek

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

W rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego podsmażyć borowiki, cebulę, czosnek i marchew. Po 5 minutach dodać imbir, 2 łyżki sosu sojowego i bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże kiełki, kolendrę i ziarna sezamu oraz doprawić zupę do smaku. 

 

 

1

Udostepnij:

Komentarze (1)

ben-ka 26.09.2010 00:30
Super przepis!! wyprawa do lasu po borowiki uzasadniona:) tylko.....innych składników na 100% nie dokupię:( będzie prowizorka:)
prymat