Danie na weekend - Orientalna zupa leśnych ze świeżą kolendrą i ziarnami sezamu

ORIENTALNA ZUPA Z GRZYBÓW LEŚNYCH ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ I ZIARNAMI SEZAMU
Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonych w plastry borowików
1 cebula
2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka
½ łyżeczki świeżego imbiru
1 mała tacka kiełków soi i słonecznika
Sos sojowy Kikkoman do smaku
1 l bulionu drobiowego Kucharek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry Prymat
1 łyżka upalonych ziaren sezamu
Sambal oelek
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
W rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego podsmażyć borowiki, cebulę, czosnek i marchew. Po 5 minutach dodać imbir, 2 łyżki sosu sojowego i bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże kiełki, kolendrę i ziarna sezamu oraz doprawić zupę do smaku.
Komentarze (1)