Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Danie na weekend

Danie na weekend

PIECZONA SZYNKA Z PROSIĘCIA W ZALEWIE PIWNO-MIODOWEJ Z GOŹDZIKAMI

 

Składniki dla 4 osób:

1,5 kg peklowanej szynki z prosięcia

 

Marynata:

½ szklanki oliwy z oliwek

100 ml miodu pitnego (najlepiej trójniaka)

50 ml żołądkowej gorzkiej

4 gałązki rozmarynu

2 ząbki czosnku

8 goździków Prymat

4 łyżki marynaty piwno-miodowej Prymat

 

Sposób przygotowania:

Skórę umytej i oczyszczonej szynki z prosięcia ponacinać w kratkę, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty, obłożyć gałązkami rozmarynu i odstawić na całą noc do lodówki.

Zamarynowaną szynkę piec 2 godziny w temperaturze 140ºC, pamiętając, aby szynkę z kością zawinąć w folię aluminiową, dzięki czemu unikniemy jej spalenia. 20 minut przed końcem pieczenia mięso należy odwinąć z folii, aby zrumienić skórkę.

Tak przygotowaną szynkę podawać z chrzanem i jabłkami, jagodami w żubrówce na zimno lub na ciepło oraz kapustą z kminkiem.

 

1

eli_555 25.10.2010 17:15
Pyszne.Będzie można dodać ten przepis do swojej księgi?
danusia19671 24.10.2010 13:58
Ale wygląda smakowicie
wiosenka27 22.10.2010 17:02
Podoba mi się:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak