Czarne oliwki - apetyczne i dojrzewające w śródziemnomorskim słońcu i zielone oliwki - soczyste i pełne smaku z najlepszych gajów oliwnych to jedne z ulubionych a zarazem najzdrowszych przekąsek na świecie.
Pochodzące z regionu morza śródziemnego owoce drzew oliwnych są uprawiane od tysięcy lat. Wytrawny, bogaty smak to nie jedyna zaleta oliwek. Cenione są one ze względu na wysoką zawartość minerałów i witamin.
W Polsce smak oliwek cenimy coraz bardziej. Nie kojarzą się już tylko z kuchnią hiszpańską czy grecką. Coraz chętniej serwujemy oliwki jako przekąski czy też wykwintne dodatki do potraw.
Pomimo, że oliwki zawierają duże ilości tłuszczu, bo aż 30%, to jest to tzw. tłuszcz zdrowy. Poza tym oliwki ze względu na intensywny smak są przekąską, której nie zjemy zbyt dużo, a to dla panów jedynie oglądających mecze a nie w nich uczestniczących może mieć znaczenie.
Idealne na mundialowe kibicowanie - Oliwki Smak