Czereśniowy zawrót głowy

28.06.2016
Czereśniowy zawrót głowy

Czereśniowy zawrót głowy

Początek wakacji kojarzy się wielu ze smakiem dzieciństwa – czereśniami rwanymi prosto z drzewa.  Dziś na początku sezonu, kiedy czereśnie kosztują nawet 30 zł za kg, u wielu powraca wspomnienie wspinaczki po drzewie i objadania się czereśniami do oporu, za darmo...

 

Czy wiesz, że jedno drzewo potrafi dostarczyć aż 300 kg czereśni

Dziś czereśnie na straganach prześcigają ją się w odcieniach czerwieni, błyszczące jakby polakierowane. Natomiast jest wiele różnych odmian. Znamy także czereśnie tzw. „białe”, które mają odcień kremowo-żółty lub biało-czerwonawe. Są równie pyszne jak czerwone.

Warto pamiętać, że to owoce należące do tzw. grupy owoców miękkich, które nie nadają się do przechowywania, zatem najlepiej jeść je od razu lub zrobić z nich przetwory.

Rzymianie, szpaki i Francuzi

 Czereśnie, choć wydają się niezwykle rodzimym owocem, pochodzą z Grecji. Jednak czereśnie zawojowały Europę dzięki Rzymianom. Dziś ceni się owoce czereśni na równi z jego drzewem wykorzystywanym do produkcji mebli.

Czereśnie są jednym z tych owoców, które jak zaczniemy jeść, to ciężko się oderwać... Podobnie jak szpaki, które potrafią ogołocić ogromne drzewo w kilka chwil, dlatego czereśnię nazywa się „ptasią wiśnią”. Podobno równie mocno czereśnie doceniane są przez Franzów, który potrafią zjeść nawet 2 kg tych owoców dziennie.

Czereśniowy zawrót głowy Czereśniowy zawrót głowy
Czereśniowy zawrót głowy Czereśniowy zawrót głowy

Kuchnia pełna czereśni, nie tylko na słodko...

Czereśnie doskonale smakują w wersji solo – to pyszny deser prosto z drzewa. Jednak, kiedy mamy nieograniczony dostęp do czereśni, warto spróbować poszukiwać kulinarnych inspiracji. Czereśnie nadają się nie tylko na kompot czy regionalną wiejską zupę owocową – pamułę.

Jak każdy słodki owoc sprawdzą się we wszelkiego rodzaju koktajlach z maślanką czy kefirem, a także do pierogów. Doskonałe do ciast ucieranych, drożdżowych lub sernika na zimno czy galaretki.  Warto spróbować francuskiego wypieku, tarty clafoutis. To ciasto na maślanym spodzie, zalane mleczno-jajeczną zalewą z nutą wanilii. Czereśnie często zastępuje się ich „kuzynką” – wiśnią.

 

Czekolada i czereśnie to szczególnie dobre połączenie, np. w brownie, w czekoladowych naleśnikach lub puddingu. Czereśnie sprawdzą się zarówno przy wypiekach, jak i konfiturach, wekowanych kompotach czy nalewkach.

Jednak czereśnie nadadzą się też do potraw bardziej wytrawnych. Równie dobrze będą smakować do bardziej wytrawnych sosu w parze z pomidorami. Innym ciekawym połączeniem, już wytrawnym, jest sałatka z bobem czy wyrazistym serem, np. kozimi i rukolą. Ciekawym pomysłem są czereśnie w postaci sosu jako dodatek do delikatnych mięs – szczególnie drobiu, polędwiczek wieprzowych czy królika, a nawet ryby.

Przyprawy, które lubią czereśnie:

  • imbir
  • cynamon
  • wanilia
  • pieprz czarny

 

Czy czereśnie to tylko smak?

Wydawać by się mogło, ze czereśnie to tylko pyszny i słodki deser, przez co wydawać by się mogło, że są tez kaloryczne. Jednak spokojnie, czereśnie nie zawierają wiele kalorii, zaledwie 61 Kcal w 100 g

Jednakże jak każdy owoc, czereśnie zawierają nie tylko cukier, ale też wiele witamin – głównie A, B i C oraz minerały: jod, wapń, żelazo. Główny wyróżnikiem czereśni jest och zasadotwórczy charakter. Obniżają poziom kwasu moczowego, dzięki czemu można ograniczyć ryzyko chorób reumatycznych. Zawarte w czereśniach flawonoidy zwalczają wolne rodniki, co redukuje ryzyko zachorowań na raka i opóźniają procesy starzenie się.

Czereśniowy zawrót głowy Czereśniowy zawrót głowy

 

 Poniżej kilka czereśniowych pomysłów do użytkowników DoradcaSmaku.pl

 

Czereśniowy zawrót głowy  Czereśniowy zawrót głowyCzereśniowy zawrót głowy Czereśniowy zawrót głowy  Czereśniowy zawrót głowyCzereśniowy zawrót głowy Czereśniowy zawrót głowy

Sałatka czereśniowa z bobem

 Czereśniowy zawrót głowy

Czereśniowy przekładaniec

 Czereśniowy zawrót głowy

Dżem czereśniowo-czekoladowy

Czereśniowy zawrót głowy  Czereśniowy zawrót głowy  Czereśniowy zawrót głowy  Czereśniowy zawrót głowy   Czereśniowy zawrót głowy
Fruzelina z czereśniami   Filet z sosem czereśniowym   Tartaletki z czereśniami

 

Czereśniowy zawrót głowy Czereśniowy zawrót głowy  Czereśniowy zawrót głowy Czereśniowy zawrót głowy  Czereśniowy zawrót głowy

Polędwiczki teriyaki mirin z czereśniami

  Chłodnik z czereśni  

Grillowany Camembert, dziki ryż z kuminem i czereśnie z lubczykiem

 A jeszcze więcej czereśniowych smakołyków znajdziecie TUTAJ. 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cooleczka 06.07.2016 19:05
Ale smakowicie wygląda :-)
bietka 28.06.2016 18:21
bardzo lubię czereśnie zwłaszcza w cieście :)
prymat