Coraz częściej dbamy o piękny stół, eleganckie nakrycie, świeże kwiaty. Tłem do świętowania staje się wiosenna zieleń oraz słoneczne kolory żonkili i tulipanów. Całości dopełniać powinna piękna zastawa oraz detale w jednolitej gamie kolorystycznej. Coraz częściej tyle samo czasu i uwagi poświęcamy dekoracjom co potrawom, aby śniadanie wielkanocne było wspaniałym przeżyciem.
Czas Wielkiej Nocy sprzyja podtrzymywaniu tradycji kulinarnych. Dbamy więc zarówno o smak potraw wielkanocnych, jak i dobre samopoczucie naszych bliskich i gości. Podczas przygotowywania różnorodnych przysmaków regionalnych, warto pamiętać o ziołach i przyprawach. Dzięki doskonale skomponowanym mieszankom przyprawowym takim jak: przyprawa do pieczeni Prymat, przyprawa do mięsa mielonego Prymat, przyprawa do kurczaka Prymat, z naszych regionalnych i tradycyjnych potraw wydobędziemy oryginalny smak i wspaniały aromat. A dodając koperku, pietruszki i tymianku od Prymatu, nadamy naszym, często dość tłustym daniom, nie tylko pożądany smak i aromat, ale również pozytywnie wpłyniemy na samopoczucie naszych żołądków.
By staropolskim tradycjom stało się zadość, proponujemy:
Vitello tonnato, czyli cielęcina w sosie tuńczykowym
1,5 kg cielęciny,
1 szklanka wytrawnego białego wina,
3 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny mielony Prymat,
Sos:
2 puszki po 150 g tuńczyka w oleju,
1 szklanka majonezu,
½ szklanki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki kaparów,
szczypta ostrej papryki Prymat,
1 łyżka ostrej musztardy,
1 ząbek czosnku
Do przybrania:
½ strąka czerwonej papryki,
6-8 oliwek,
kilka listków bazylii lub bazylii Prymat
1 łyżka przyprawy do pieczeni Prymat
Cielęcinę umyć, osuszyć, natrzeć ząbkiem czosnku roztartym z solą. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki. Ponacinać mięso i w każde nacięcie włożyć po plasterku czosnku. Cielęcinę włożyć do brytfanny, podlać winem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i piec 2-2,5 godz.
W tym czasie osączonego tuńczyka zmiksować z czosnkiem, kaparami, papryką Prymat oraz ze stopniowo dolewaną oliwą i sokiem z cytryny. Gładką masę starannie wymieszać z majonezem i musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem Prymat.
Upieczoną i wystudzoną cielęcinę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, pokryć sosem tuńczykowym, przybrać oliwkami i listkami bazylii.
Frykadelki indycze w sosie curry
Kotlet mielony niejedno ma imię. Tym razem to duńska odmiana europejskich meatballsów w połączeniu z indyjską curry. Curry to mieszanka przypraw pochodząca z Indii i znana tam od wieków. Nazwa nadana została przez brytyjskich kolonizatorów, którzy do Europy przywieźli ją w XVIII wieku. Jako dodatek do menu wielkanocnego zaskoczy niejedno podniebienie.
Zgodnie z życzeniami zdrowia i szczęścia na Wielkanoc na naszym stole nie może zabraknąć indyka. Indyk jest doskonały na poprawę nastroju i dobre samopoczucie. Zawarte w nim związki wpływają na poziom serotoniny, tak zwanego hormonu szczęścia. Zdrowego lekkiego mięsa spróbują wszyscy, którzy dbają o dietę.
5o dag mielonego mięsa z indyka,
1 czerstwa kajzerka,
2 cebule (15 dag),
po 2 łyżki rodzynek i posiekanych migdałów,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka curry Prymat,
2 szklanki bulionu z kostki drobiowej KUCHAREK lub warzywnej KUCHAREK,
¾ szklanki śmietany kremówki,
1 łyżka mąki, natka pietruszki Prymat,
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Prymat
sól, pieprz czarny mielony Prymat,
cukier,
olej do smażenia
Bułkę namoczyć, odcisnąć i przełożyć do miski z mięsem. Dodać jajko, obrane i posiekane cebule, połowę rodzynek, i 1/3 posiekanych migdałów. Mięso z dodatkami starannie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem Prymat. Z masy uformować nieduże owalne kotlety. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla. Oprószyć curry Prymat, dodać pozostałe rodzynki i migdały. Śmietanę wymieszać z mąką, rozprowadzić bulionem KUCHAREK, doprawić curry Prymat i cukrem oraz solą i pieprzem Prymat. Wlać do frykadelek i dusić kilka minut na małym ogniu.
Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem i surówką.
Po więcej przepisów świątecznych zapraszamy: TUTAJ