BABKA PIASKOWA Z RODZYNKAMI (Robert Sowa)
Składniki:
250 g margaryny
180 g drobnego cukru
4 jajka
50 ml mleka
1 opakowanie Przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat
2 łyżeczki Sody oczyszczonej Prymat
1 kg mąki pszennej
150 g rodzynek sułtańskich
Masło i Bułka tarta Prymat do nasmarowania blachy
Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Nadal ucierając, stopniowo dodawać mleko, przyprawę do grzanego wina i piwa oraz sodę połączoną z przesianą mąką. Na końcu do ciasta dodać rodzynki i przełożyć je do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 °C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.