Cykl styczniowy: Propozycje na zimowe dni… rozgrzewające zupy i dania jednogarnkowe

Nic tak nie poprawi nam humoru, jak pyszna rozgrzewająca zupa, którą łatwo i szybko można przygotować po ciężkim dniu pracy. A wykorzystując warzywa o żywych kolorach - jak marchewka, dynia, czy brokuły - możemy przygotować wyśmienite kremy, które dzięki swoim soczystym kolorom choć na chwilę przypomną nam ciepłe i słoneczne lato.
Zupa krem z dyni z imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą
Składniki dla 4 osób:
¼ obranej i oczyszczonej dyni
1 obrana marchew
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml bulionu warzywnego Kucharek
200 ml mleka kokosowego
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka pasty sambal oelek
2 łyżki prażonych pestek dyni
Kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżka oleju z pestek dyni
Kardamon, curry, imbir, sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.
Komentarze (4)