Z tradycyjnych polskich przysmaków zdecydowanie polecam żurek i oczywiście bigos, natomiast osobom lubiącym poznawać nowe smaki polecam mój autorski przepis na gulasz, który dzięki kilku ciekawym dodatkom, nabiera zupełnie nowego wyrazu i smaku.
AROMATYCZNY GULASZ WOŁOWY Z CIECIORKĄ I POMIDORAMI
Składniki dla 4 osób:
600 g mięsa zrazowego wołowego
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 op. przyprawy do gulaszu Prymat
1 pokrojona w paski biała cebula
1 pokrojona w paski czerwona cebula
100 g pokrojonego w paski bekonu
1 pokrojona w paski marchewka
1 pokrojona w paski czerwona papryka
8 pokrojonych w plastry pieczarek
200 g pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
100 ml czerwonego wina
3 ząbki czosnku
100 ml bulionu Kucharek
200 g (1 puszka) cieciorki
Sól, kumin, grubo mielony czarny pieprz, liść laurowy, cynamon Prymat
4 łyżki kwaśnego jogurtu
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawą do gulaszu Prymat i odstawić na godzinę. Tak przygotowane mięso obsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać białą i czerwoną cebulę, bekon, marchewkę, paprykę, pieczarki, czosnek i przyprawy. Całość podsmażyć, wlać wino oraz bulion i dusić przez około 40 minut. Następnie dodać pomidory, cieciorkę, doprawić do smaku i dodać posieką kolendrę.
Tak przygotowany gulasz podawać z kwaśnym jogurtem.