Cykl - Przetwory owocowe i warzywne - Jak to się zaczęło?

Pierwsza marmolada powstała w antycznej Grecji – przepis był bardzo prosty, jako że polegał jedynie na gotowaniu owoców w miodzie. Dzięki temu zawarte w owocach pektyny w obecności cukru tworzyły żele. Przepis na marmoladę ulepszyli ówcześni Rzymianie. Należy pamiętać, że marmolada robiona jest tylko z owoców cytrusowych. Marmolada jest również bardzo popularna w Anglii.
Marmolady najczęściej przyrządza się z przetartych owoców dodając ogromny dodatek cukru. Przy gotowaniu marmolady zagęszczają się, dzięki czemu w końcowym wyniku mają znacznie mniej wody. Marmolada jest umiarkowanie zżelowana, ale zachowuje konsystencję, która pozwala idealnie ją rozsmarować.
Z owoców niecytrusowych przyrządzamy konfiturę. Pierwsze wzmianki o konfiturze pojawiły się już w XIV wieku we Francji. W ówczesnych czasach drogi cukier sprawiał, że mogli jej kosztować jedynie najbogatsi.
W końcu XIX wieku i na początku XX wieku szczególnie popularne stały się powidła śliwkowe. Śliwki węgierki, mało uciążliwe przy uprawie w klimacie Dolnej Wisły z łatwo oddzielającymi się pestkami od miąższu, były wykorzystywane przez gospodynie do przyrządzania powideł. By przyrządzić powidło wrzucano śliwki do ogromnego kotła i smażono je 3 dni.
Powidła aktualnie przyrządzane są również nie tylko ze śliwek, ale również z wiśni.
Komentarze (0)