Przygotowanie świątecznych potraw warto podzielić na pewne etapy. Są potrawy, które najlepiej przygotować zaraz przez Wigilią. Nie musimy jednak wszystkiego robić na ostatnią chwilę. Dwa, czy trzy dni przed wigilijną kolacją możemy upiec piernik. Nie straci na swojej świeżości, a ponadto gdy zrobimy więcej, możemy wykorzystać go do przygotowania pysznego sosu piernikowego.
PIERNIK ŚWIĄTECZNY
Składniki:
13 dag margaryny,
4 łyżki oleju,
4 jajka,
2 szklanki cukru,
3 łyżki gęstej śmietany,
50 dag miodu,
5 ½ szklanki maki krupczatki,
1 szklanka mleka,
½ łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat,
2 płaskie łyżki sody,
po 4 ziarna Pieprzu czarnego i Ziela angielskiego Prymat,
½ łyżeczki Goździków Prymat,
5 dag bakalii,
½ tabliczki czekolady,
Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny,
3 łyżki Bułki tartej Prymat,
Do przybrania:
pokrojone orzechy i migdały.
Sposób przygotowania:
Margarynę, jajka, olej i śmietanę utrzeć na jednolitą masę. Miód zagotować i wrzący wlać do masy, energicznie mieszając. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zagotować mleko i wrzące wlać do masy. Wsypać sodę, cynamon oraz zmielone pieprz, ziele i drobno pokrojone bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Dwie podłużne formy do pieczenia „keksówki” wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika i foremek polać ciasto roztopioną czekoladą.
ŚLEDŹ NORWESKI Z SOSEM PIERNIKOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Składniki dla 4 osób:
500 g solonych i wymoczonych śledzi norweskich
Marynata:
1 szklanka octu winnego,
1 łyżka zmiksowanego marynowanego imbiru,
½ łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat,
5 Goździków Prymat,
5 ziaren Pieprzu czarnego Prymat,
2 ziarna Ziela angielskiego Prymat,
4 Liście laurowe Prymat,
Sos:
½ kg czerstwego piernika
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu gryczanego
100 ml miodu pitnego
2 łyżki soku z cytryny
Sól, Pieprz czarny mielony, Imbir Prymat do smaku
Dekoracja:
Kora cynamonowa
Sałata frisée
Grubo pokrojony szczypiorek
Sposób przygotowania:
Ocet winny ugotować z pozostałymi składnikami marynaty, wystudzić. Powstałą marynatą zalać filety śledziowe i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Na tak przygotowanym aromatycznym sosie ułożyć pokrojone na kawałki śledzie norweskie, udekorować całymi orzechami włoskimi, sałatą frisée, szczypiorkiem i korą cynamonową.
Czy wiecie, że:
Przesąd mówi, że jeżeli w Wigilię domostwo odwiedzi jako pierwszy mężczyzna – cały przyszły rok będzie obfitował w szczęście i dobrobyt. Pojawienie się za to kobiety zwiastuje pecha. Pilnujcie więc, żeby w pierwszej kolejności przestępował próg wujek, albo dziadek ;)