Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykl Poczuj Smak Świąt: Piernik

Cykl Poczuj Smak Świąt: Piernik

 

 

Przygotowanie świątecznych potraw warto podzielić na pewne etapy. Są potrawy, które najlepiej przygotować zaraz przez Wigilią. Nie musimy jednak wszystkiego robić na ostatnią chwilę. Dwa, czy trzy dni przed wigilijną kolacją możemy upiec piernik. Nie straci na swojej świeżości, a ponadto gdy zrobimy więcej, możemy wykorzystać go do przygotowania pysznego sosu piernikowego.

 

 

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

 

Składniki:

 

13 dag margaryny,

4 łyżki oleju,

4 jajka,

2 szklanki cukru,

3 łyżki gęstej śmietany,

50 dag miodu,

5 ½ szklanki maki krupczatki,

1 szklanka mleka,

½ łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat,

2 płaskie łyżki sody,

po 4 ziarna Pieprzu czarnego i Ziela angielskiego Prymat,

½ łyżeczki Goździków Prymat,

5 dag bakalii,

½ tabliczki czekolady,

Do przygotowania formy:

2 łyżki margaryny,

3 łyżki Bułki tartej Prymat,

Do przybrania:

pokrojone orzechy i migdały.

 

 

Sposób przygotowania:

 

Margarynę, jajka, olej i śmietanę utrzeć na jednolitą masę. Miód zagotować i wrzący wlać do masy, energicznie  mieszając. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zagotować mleko i wrzące wlać do masy. Wsypać sodę, cynamon oraz zmielone pieprz, ziele i drobno pokrojone bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Dwie podłużne formy do pieczenia „keksówki” wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika i foremek polać ciasto roztopioną czekoladą.

 

 

Cykl Poczuj Smak Świąt: Piernik

 

 

 

ŚLEDŹ NORWESKI Z SOSEM PIERNIKOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

500 g solonych i wymoczonych śledzi norweskich

 

Marynata:

1 szklanka octu winnego,

1 łyżka zmiksowanego marynowanego imbiru,

½ łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat,

5 Goździków Prymat,

5 ziaren Pieprzu czarnego Prymat,

2 ziarna Ziela angielskiego Prymat,

4 Liście laurowe Prymat,

Sos:

½ kg czerstwego piernika

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki miodu gryczanego

100 ml miodu pitnego

2 łyżki soku z cytryny

Sól, Pieprz czarny mielony, Imbir Prymat do smaku

Dekoracja:

Kora cynamonowa

Sałata frisée

Grubo pokrojony szczypiorek

 

 

Sposób przygotowania:

 

Ocet winny ugotować z pozostałymi składnikami marynaty, wystudzić. Powstałą marynatą zalać filety śledziowe i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu.

Na tak przygotowanym aromatycznym sosie ułożyć pokrojone na kawałki śledzie norweskie, udekorować całymi orzechami włoskimi, sałatą frisée, szczypiorkiem i korą cynamonową.

 

 Cykl Poczuj Smak Świąt: Piernik

 

 

 

Czy wiecie, że:

 

Przesąd mówi, że jeżeli w Wigilię domostwo odwiedzi jako pierwszy mężczyzna – cały przyszły rok będzie obfitował w szczęście i dobrobyt. Pojawienie się za to kobiety zwiastuje pecha. Pilnujcie więc, żeby w pierwszej kolejności przestępował próg wujek, albo dziadek ;)

 

Mysiunia 19.12.2011 09:05
u mnie na wigilijną kolację przychodzi przyszły szwagier i mój chłopak, także w przyszłym roku będzie podwójny dobrobyt:):)
Jolanta_P-S 19.12.2011 08:15
Przepis na śledzie bardzo apetyczny. A co do gości w Wigilijny wieczór będziemy pilnować męskiego osobnika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak