W trakcie wigilijnej wieczerzy na stole powinien się z pewnością znaleźć kompot z suszonych owoców. W różnych regionach naszego kraju inaczej się go przyrządza. Bywają różne kombinacje, ale chyba najbardziej popularny wśród Polaków jest po prostu kompot z suszonych śliwek. Jego oryginalny, wyrafinowany oraz lekko przytłumiony smak i aromat - kojarzący się czasami z zapachem dymu z kominka – tworzy ciekawą kompozycję z ciężkimi, wigilijnymi potrawami.
Spośród napojów popularnych w kolejnych dniach świąt – w zależności od preferencji – można wyróżnić także wino, które z reguły idealnie pasuje do wykwintnych dań mięsnych.
Do deseru za to najlepiej nada się specjalnie na tę okazję przygotowana aromatyczna kawa z przyprawą do piernika. Kawę wypróbujcie koniecznie z bitą śmietaną i szczyptą cynamonu!
Poniżej podajemy przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców.
Kompot z suszonych owoców
Składniki:
30 dag suszonych śliwek bez pestek
15 dag suszonych jabłek
15 dag suszonych gruszek
3 łyżki cukru
Sok z ½ cytryny
½ łyżeczki Cynamonu Prymat
3 goździki Prymat
2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Sposób przygotowania:
Owoce opłukać, na 2-3 godz. namoczyć w letniej wodzie, następnie dodać cukier, przyprawy i skórkę pomarańczową. Gotować 15-20 min aż owoce będą miękkie. Po ugotowaniu doprawić sokiem z cytryny i jeśli trzeba cukrem. Podawać dobrze wystudzony.
Czy wiecie, że…
Tuż przed wieczerzą należy umyć ręce w srebrnych i złotych monetach. Czynność ta ma sprowadzić na nasz dom dobrobyt.