Cykl Pieczenie z Robertem Sową: Stek z polędwicy wołowej

STEKI Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z GĘSIĄ WĄTRÓBKĄ PODANE Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU I CZEKOLADY
Składniki dla 4 osób:
800 g polędwicy wołowej
100 g cebuli
200 g gęsiej wątróbki
50 g zielonego pieprzu Prymat
100 g czekolady
200 g sosu demi glace
Sól, pieprz, czosnek do smaku
50 g rozmarynu
100 ml oliwy z oliwek
50 ml koniaku
200 g kluseczków gnocchi
1 mały pęczek rukoli
8 młodych marchewek
4 truskawki
kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Polędwicę wołową oczyścić z błon, ze środkowej części wyciąć steki o wadze ok. 180 g i marynować przez ok. 6-8 godzin w oliwie, czosnku, rozmarynie i pieprzu. Po zamarynowaniu polędwicę zgrillować do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia (najlepiej medium), pod koniec grillowania mięso delikatnie osolić z obu stron.
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać zielony pieprz i koniak. Gdy alkohol odparuje dodać demi glace i czekoladę, sos doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wątróbkę gęsią krótko usmażyć z obu stron na grillu, podawać zaraz po przygotowaniu.
Na talerze wylać sos czekoladowo-pieprzowy i ułożyć na nim steki. Na polędwicy umieścić plaster gęsiej wątróbki. Tak przygotowane steki podawać z gotowanymi jarzynami sezonowymi (szparagi, marchew, brokuły, kalafior) oraz włoskimi kluseczkami gnocchi z rukolą lub z ziemniakami puree. Całość udekorować cząstkami truskawek i świeżą miętą.
Komentarze (0)