Cykl Pieczenie z Robertem Sową

ŁOSOŚ NORWESKI ZAPIEKANY Z SEREM TALEGGIO, FIGAMI I SOSEM BALSAMICO
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g filetu z łososia bez skóry
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
4 gałązki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków piniowych
Sok z ½ cytryny
Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku
600 g sera taleggio
8 dużych, dojrzałych fig
3 łyżki jasnego kremu balsamico
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone filety z łososia norweskiego natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Figi obrać i pokroić na cząstki.
Łososia piec około 10 minut w temperaturze 180˚C, następnie ułożyć na nim pokrojone plastry sera taleggio i zapiekać kolejne 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać figi, smażyć około 5 minut i dodać jasny krem balsamico.
Zapiekanego łososia norweskiego podawać z aromatycznymi figami ze świeżo mielonym czarnym pieprzem i prażonymi orzeszkami piniowymi.
Komentarze (2)