Cykl Marynowanie z Robertem Sową: Marynowane udka kurczęcia

MARYNOWANE UDKA KURCZĘCIA Z GARAM MASALA ORAZ KASZĄ KUSKUS Z RODZYNKAMI I MIGDAŁAMI
Składniki dla 2 osób:
2 całe udka z kurczaka
4 łyżki oleju słonecznikowego
½ łyżeczki pasty curry
100 ml mleka kokosowego
100 ml bulionu Kucharek
100 ml śmietany kremówki 36%
1 ząbek czosnku
¼ pęczka świeżej kolendry
¼ pęczka dymki
Marynowany lub świeży imbir do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 pomidory concasse bez skóry
Przyprawa garam masala do smaku
Cynamon, kardamon, chili, sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
1 łyżka klarowanego masła
80 g kaszy kuskus
½ szklanki wywaru drobiowego Kucharek
1 łyżka rodzynek
1 łyżka migdałów
1 łyżka prażonych pestek dyni
Z umytych i osuszonych udek z kurczaka, ściągnąć skórę i pokroić na duże kawałki. Do miski wlać olej słonecznikowy, dodać przyprawę garam masala, cynamon, curry, kardamon i chili, całość dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką natrzeć kurczaka i marynować jak najdłużej.
Kaszę z dodatkiem upalonych migdałów i rodzynek zalać wrzącym wywarem, dodać masło, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Kasza jest gotowa w momencie, gdy wchłonie cały wywar.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka, dodać pokrojoną w kostkę białą część dymki, pokrojony w plastry czosnek, pastę curry, smażyć 5 minut, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotować do momentu zgęstnienia potrawy. Przed podaniem dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie dodać pokrojoną zieloną część dymki, kolendrę i pomidory concasse. Tak przygotowanego aromatycznego kurczaka podawać z kaszą kuskus z migdałami, rodzynkami i pestkami dyni.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się