Zimową dietę warto opierać na pożywnych mięsach oraz zdrowych rybach i owocach morza, nie zapominając jednak o bogatych w witaminę C owocach i warzywach. Godny polecenia jest również bakteriobójczy czosnek, który ze względu na swój aromat podniesie walory smakowe dań, a zarazem wzmocni odporność organizmu.
MARYNOWANY FILET Z SANDACZA PODANY Z AROMATYCZNYMI GRUSZKAMI I JABŁKAMI W MIODZIE I ŚLIWOWICY
Składniki dla 4 osób:
600 g fileta z sandacza
Marynata:
Czosnek
Kilka gałązek rozmarynu
Czarny pieprz
200 g filetowych gruszek
200 g filetowanych jabłek
2 łyżki masła
50 ml śliwowicy łąckiej
2 łyżki miodu
Sól, pieprz do smaku
1 cytryna
4 gałązki świeżej mięty
4 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone filety z sandacza pokroić na równe części, natrzeć czosnkiem, obłożyć gałązkami rozmarynu, oprószyć pieprzem i marynować 4-6 godzin.
Obrane i wyfiletowane jabłka i gruszki usmażyć na maśle, dodać miód, śliwowicę, rozmaryn i smażyć przez ok. 10 minut.
Sandacza piec 15 minut w temperaturze 200˚C. Aromatyczne jabłka i gruszki ułożyć na talerzach, a następnie dodać rybę. Danie udekorować gałązkami rozmarynu oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców.