Na pewno warto wcześniej zakupić produkty typu olej lniany, bakalie, orzechy. Warto też wcześniej kupić karpia lub inną ulubioną rybę, z której przygotujemy rybę faszerowaną i w galarecie. Dzień przed Wigilią warto też zamarynować świeże filety rybne, które będziemy smażyć bezpośrednio przed podaniem.
Dwa-trzy dni przed Wigilią możemy upiec ciasta. Babka czy piernik nie straci swojej świeżości, a ponadto wcześniej przygotowany piernik można wykorzystać do przygotowania sosu piernikowego.
Koniecznie trzeba pamiętać, aby odpowiednio wcześnie namoczyć suszone grzyby, owoce oraz ewentualnie fasolę i groch. Należy też namoczyć i zamarynować filety śledziowe.
Dużo wcześniej możemy przygotować marynaty i konfitury, z których nie tylko będziemy korzystać podczas świąt, ale również ładnie zapakowane mogą stanowić miły i praktyczny upominek.
Warto też pamiętać o namoczeniu maku oraz przygotowaniu masy makowej z bakaliami do ciast, pierogów i łazanek.