Dania z mięsem kurczaka należą do najpopularniejszych dań w Polsce. Amatorów dobrze przyrządzonego mięsa drobiowego znaleźć można praktycznie w każdym polskim domu. Kurczak obecny jest na naszych codziennych stołach od wielu stuleci, a w sezonie grillowym
cieszy się szczególną popularnością. Wspólne grillowanie to doskonała okazja, by miło spędzić czas z całą rodzinę i przyjaciółmi.
Kurczak grillowany w tubie znakomicie nadaje się do kurczaka z rożna i grilla. Delikatny drób jest wręcz stworzony do grillowania. Kurczaka, a także inne mięso drobiowe możemy przyrządzać na wiele sposobów, a przyprawa Prymat sprawdzi się w każdym z nich. Zalecamy nacierać nią kawałki mięsa przed grillowaniem, smażeniem lub pieczeniem.
Co możecie zdziałać?
GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z GRUSZKAMI I SEREM OSCYPEK PODANE Z EMULSJĄ Z PIETRUSZKI I ORZECHÓW WŁOSKICH
Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g piersi z kurczaka
4 gruszki
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 op. marynaty grillowej klasycznej Prymat
szczypta Przyprawy gillowej do kurczaka Prymat
12 plasterków sera oscypek
4 plastry chudego bekonu
2 gałązki rozmarynu
1 pęczek kolorowych sałat
Sos:
100 ml oleju słonecznikowego
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat
1 łyżeczka chili pieprz cayenne Prymat
1 łyżka miodu
Sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku
Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Plastry owoców, mięso i ser oscypek obtoczyć w przyprawie grillowej do kurczaka. Zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce. Gruszki, oscypek, kurczaka i bekon grillować z gałązkami rozmarynu przez około 10-15 minut, przekładając na drugą stronę.
Piersi kurczaka, gruszki, ser oscypek i bekon ułożyć na talerzach, całość udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.