Marynata szlachecka płynna to wygodny sposób na wzbogacenie smaku i aromatu potraw mięsnych, a dzięki płynnej konsystencji marynowanie staje się wyjątkowo proste. To również oryginalna kompozycja szlachetnych ziół i pachnących przypraw. Inspirowana staropolską tradycją kulinarną sprawi, że mięso zyska wyjątkowy smak i aromat tradycyjnego, szlacheckiego mięsiwa, pozostając je jednocześnie kruche i soczyste.
Marynata szlachecka Prymat jest idealna do wołowiny, dziczyzny, cielęciny i baraniny, także warzyw. Jest od razu po otwarciu gotowa do użycia, nie trzeba mieszać jej z olejem lub oliwą, wystarczy po prostu dokładnie połączyć ją z mięsem.
Zamarynowane w niej kawałki mięs uzyskają pikantną, chrupiącą skórkę, a w środku pozostaną soczyste. Marynata ta doskonale nadaje się również do marynowania warzyw na grilla. Można zastosować ją również do dań smażonych na woku i gulaszu typu węgierskiego
Kilka wskazówek do marynowania:
- Najlepiej, aby przeznaczone do marynowania mięso było świeże, ponieważ rozmrażane może wydzielać zbyt wiele soków.
- Kawałki przeznaczone do marynowania powinny być odpowiedniej wielkości, aby marynata mogła odpowiednio wniknąć w mięsne włókna.
- Najważniejsze, aby proces marynowania trwał tak długo, aby mięso zdążyło nabrać pożądanych właściwości.
- W zależności od rodzaju mięsa i pożądanego efektu końcowego marynowanie może trwać od kilku do kilkudziesięciu godzin.
- Po upływie odpowiedniej ilości czasu zamarynowane porcje są idealnie przygotowane do pieczenia, smażenia lub grillowania.