O popularności tematu gotowania, które w ostatnich latach urosło do rangi cennej i atrakcyjnej umiejętności, nie trzeba nikogo przekonywać. Moda na gotowanie to zainteresowanie różnymi kuchniami, przepisami, jak i składnikami i ich jakością, a także przygotowanie własnych wyrobów takich jak pieczywo, wędliny, a latem - przetwory. Te ostatnie w naszej tradycji i kulturze kojarzą się z domem i przywodzą nam na myśl smak domowych przetworów babci, które wspominamy z sentymentem. Dziś sami próbujemy przywoływać smaki dzieciństwa, odtwarzając rodzinne receptury. Wszyscy ci, którzy interesują się gotowaniem chętnie próbują sił, przyrządzając własne przetwory zarówno z owoców, jak i warzyw. Na początku lata szczególnie popularne są słodkie przetwory. Domowy dżem, konfitura, marmolada czy powidła są nadal powszechnym zjawiskiem, choć wydawać by się mogło, że konieczność robienia zapasów na zimę w dobie bogato zaopatrzonych sklepów już nie ma. Niemniej wiele osób traktuje domowe przetwory jako okazję do wykazania się nie tylko umiejętnościami kulinarnymi, ale też zaangażowaniem, zaradnością i oszczędnością.
W temacie przetworów owocowych modne są ostatnio wszelkiego rodzaju egzotyczne smaki, nietypowe kombinacje i niecodzienne połączenia. Polskie owoce są doskonałe, jednak ich smak można podkreślić nietypowymi dodatkami i wydobyć zupełnie nowe walory kulinarne. Słodkie przetwory kojarzą się z owocami, np. tak popularnymi jak truskawki, maliny czy śliwki, jak i bardziej wyszukanymi, choćby róża. Co ciekawe konfitury przygotowuje się również z cebuli czy cukinii. Popularne są słodkie przetwory z dodatkiem przypraw: imbiru, anyżu, wanilii, kardamonu, a nawet bazylii… Aby urozmaicić smak domowych dżemów dodaje się też oryginale dodatki jak orzechy, pistacje. Zatem do dzieła! A raczej… do słoików!
KONFITURA POZIOMKOWO-JAŚMINOWA
Składniki:
1 kg świeżych poziomek
300g cukru trzcinowego
Sok z 2 cytryn
2 łyżki miodu
1 szklanka naparu z herbaty jaśminowej (z 5 torebek herbaty zielonej jaśminowej)
1 łyżeczka rozgniecionych Owoców jałowca Prymat
Sok z 3 limonek
Cukier żelujący 200g
Sposób przygotowania:
750 g świeżych poziomek rozgnieść lub zmiksować, zagotować z cukrem trzcinowym, cukrem żelującym , sokiem z cytryny, limonek, naprem herbaty i owocami jałowca. Gdy część płynu odparuje, a konfitura zacznie gęstnieć, dodać pozostałe truskawki i gotować kolejne 5 minut. Konfiturę przełożyć do słoików i wystudzić.
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
Składniki:
2 łyżki cukru
30 ml czerwonego octu winnego
4 pokrojone w piórka czerwone cebule
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka miodu pszczelego
1 łyżka grenadiny
Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotować wszystkie składniki.
W rondelku zagotować cukier z octem winnym.
Gdy zacznie gęstnieć, dodać cebulę i dusić 2 minuty.
Następnie dodać czerwone wino, miód, grenadinę oraz przyprawę do grzanego wina i piwa. Całość gotować do momentu, aż cebula będzie miękka i sos zgęstnieje.
Smacznego!