Tarta z brukselką
Ciasto:
Mąka
Masło
Woda
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Nadzienie:
Brukselka
Boczek
Śmietana
Jajka
Gałka muszkatołowa - najlepiej świeża
Ser typu Gruyere
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Sposób przygotowania:
Połączyć masło z mąka i przyprawą Kucharek. Aby ciasto lepiej się zagniatało dodać 2-3 łyżki wody. Wstawić ciasto do lodówki. Brukselkę umyć, obrać i podgotować tak aby nie była zupełnie miękka. Odstawić do wystudzenia. Pokroić boczek w kostkę i obsmażyć. Wyjąć ciasto, rozwałkować i włożyć do formy dociskając delikatnie palcami. Wstawić do piekarnika na kilka minut (wyjąc jak tylko brzegi zaczną się rumienić) Odstawić do ostudzenia. Wymieszać jajka z gęstą śmietaną w stosunku 2/3 jajek i 1/3 śmietany. Dodać starty ser, gałkę muszkatołową i przyprawę Uniwersalną Kucharek. Brukselkę najlepiej przekroić na pół i ułożyć na cieście. Posypać kawałkami bekonu i zalać masą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Sprawdzić po ok. 15 minutach patyczkiem czy masa się ścięła. Posypać z wierzchu serem i piec aż do rozpuszczenia się sera.
fot. Telewizja Polska TVP
Chłodnik pomidorowo-szpinakowy
Składniki:
Pomidory
Liście szpinaku
Zsiadłe mleko
Szczypiorek
Gotowane buraki
Przyprawa Uniwersalna Kucharek
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Zmiksować z umytymi liśćmi szpinaku, czosnkiem i przyprawą Uniwersalną Kucharek. Wymieszać ze zsiadłym mlekiem. Do miseczek nałożyć starte na grubej tarce buraki i zalać chłodnikiem. Posypać szczypiorkiem.
Zdjęcia oraz filmy na stronie TVP