Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Chłodnik i tarta z brukselką w "Pytaniu na Śniadanie"

Chłodnik i tarta z brukselką w "Pytaniu na Śniadanie"

 

Tarta z brukselką

 

Ciasto:

 

Mąka

Masło

Woda

Przyprawa uniwersalna Kucharek

 

Nadzienie:

 

Brukselka

Boczek

Śmietana

Jajka

Gałka muszkatołowa - najlepiej świeża

Ser typu Gruyere

Przyprawa uniwersalna Kucharek

 

Sposób przygotowania:

 

Połączyć masło z mąka i przyprawą Kucharek. Aby ciasto lepiej się zagniatało dodać 2-3 łyżki wody. Wstawić ciasto do lodówki. Brukselkę umyć, obrać i podgotować tak aby nie była zupełnie miękka. Odstawić do wystudzenia. Pokroić boczek w kostkę i obsmażyć. Wyjąć ciasto, rozwałkować i włożyć do formy dociskając delikatnie palcami. Wstawić do piekarnika na kilka minut (wyjąc jak tylko brzegi zaczną się rumienić) Odstawić do ostudzenia. Wymieszać jajka z gęstą śmietaną w stosunku 2/3 jajek i 1/3 śmietany. Dodać starty ser, gałkę muszkatołową i przyprawę Uniwersalną Kucharek. Brukselkę najlepiej przekroić na pół i ułożyć na cieście. Posypać kawałkami bekonu i zalać masą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Sprawdzić po ok. 15 minutach patyczkiem czy masa się ścięła. Posypać z wierzchu serem i piec aż do rozpuszczenia się sera.

 

1

fot. Telewizja Polska TVP

 

Chłodnik pomidorowo-szpinakowy

 

Składniki:

Pomidory

Liście szpinaku

Zsiadłe mleko

Szczypiorek

Gotowane buraki

Przyprawa Uniwersalna Kucharek

 

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Zmiksować z umytymi liśćmi szpinaku, czosnkiem i przyprawą Uniwersalną Kucharek. Wymieszać ze zsiadłym mlekiem. Do miseczek nałożyć starte na grubej tarce buraki i zalać chłodnikiem. Posypać szczypiorkiem.

 

 

Zdjęcia oraz filmy na stronie TVP

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak