Burzliwe losy cynamonu

07.12.2020

Egipskie papirusy, legendarny zielnik mitycznego chińskiego cesarza Shennonga, Biblia – wszędzie tam można odnaleźć wzmianki o cynamonie. Podobnie jak inne przyprawy korzenne, cynamon stosowany był również jako afrodyzjak i środek leczniczy. Podobno cesarz Neron zarządził, aby podczas pogrzebu swojej żony Poppei Sabiny (za której śmierć był odpowiedzialny), cały zapas cynamonu zgromadzony w Rzymie spalić na jej stosie pogrzebowym. Być może chciał w ten sposób odpokutować swoją winę gdyż dym z kadzideł, w których spalano cynamon ofiarowywano również Bogom.

Do XV wieku monopol na cynamon był w rękach Wenecjan. Następnie przejęli go Portugalczycy za sprawą Lorenzo de Almeida, syna portugalskiego wicekróla Indii. Jak można się domyślić nie był to pokojowy proces. Aby uzyskać monopol na handel cynamonem zatopiono arabskie statki, a pechowi przedstawiciele weneckiej konkurencji zostali zamordowani.

Po 1640 roku do cynamonowych wojen dołączyli Holendrzy. Ci z kolei zapragnęli uprawiać cynamon na skalę przemysłową. Nie wyszło im to na dobre bo nadprodukcja cynamonu, do której doprowadzili, spowodowała drastyczny spadek jego ceny i załamanie cynamonowego rynku. Aby ratować swoje zyski, Holenderska Kompania Wschodnioindyjska zdecydowała się na drastyczny krok i śladem cesarza Nerona, kazała spalić wszystkie zapasy cynamonu. Nie przyniosło to jednak spodziewanego efektu. Ostatecznie Holendrzy stracili monopol na handel cynamonem. Do gry włączyli się Anglicy, a Ci uznali, że więcej zyskają na masowej produkcji przyprawy, niekoniecznie z zachowaniem dbałości o jej wysoką jakość.

Współcześnie cynamon jest bardzo popularną przyprawą. W Polsce kojarzony jest głównie z bożonarodzeniowymi przysmakami, np. piernikiem. Dodawany jest również do grzanego wina i deserów z jabłkami. W Portugalii cynamonem posypuje się tradycyjne, budyniowe ciasteczka pastel de nata. Włosi i Hiszpanie stosują cynamon jako dodatek do zupy fasolowej. Przyprawa ta znakomicie podkreśla smak pieczonej gęsi nadziewanej jabłkami i gruszkami. W okresie Bożego Narodzenia w wielu krajach przyrządzane są śledzie korzenne m.in. z dodatkiem cynamonu. Szwedzkie bułeczki cynamonowe nie mają sobie równych. W Polsce późnym latem bardzo chętnie jemy knedle ze śliwkami z dodatkiem cynamonu. Przyprawa ta jest również często spotykana w kuchni orientalnej zarówno w daniach wytrawnych, deserach oraz jako dodatek do rozgrzewających napojów.

POLECANE PRODUKTY:

prymat-cynamon-caly-1   prymat-cynamon-mielony-1

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat