Bez tego mięso straci smak i soczystość
Marynowanie to bardzo ważny element sztuki kulinarnej. Właściwe zamarynowanie mięs, ryb i warzyw przed pieczeniem czy grillowaniem, ma bardzo duży wpływ na smak i aromat przyrządzanych potraw. O zaletach marynowania stale przekonują kulinarni eksperci, artykuły czy programy telewizyjne. Dzięki marynatom mięso staje się miękkie i bardziej soczyste.
Czas marynowania to równie ważna rzecz, jak sam dobór składników marynaty. 2 godziny to minimum czasu, dzięki któremu mięso nabierze aromatu przypraw. Jednak pozostawione w marynacie na 12-24 godzin będzie smakować perfekcyjnie.
Jak marynować?
- Ryby i owoce morza wystarczy marynować 30 minut w temperaturze pokojowej lub 2 godziny w lodówce. Oczywiście, można je marynować nawet 2 doby.
- Podobnie warzywa - można je marynować krócej – od 10 minut do 2 godzin.
- Mięso najlepiej marynować w lodówce, jednak przed grillowaniem należy wyjąć je odpowiednio wcześniej, aby uzyskało temperaturę pokojową.
5 porad
- Przede wszystkim wszystkie mięsa, warzywa należy wcześniej marynować, aby osiągnąć lepszy smak grillowania.
- Delikatne ryby i mięsa grillujemy w folii aluminiowej z dodatkiem marynaty.
- Warto wiedzieć także, że podczas grillowania ważnym elementem jest przewracanie potrawy z obu stron i podlewanie marynatą.
- Natomiast pod koniec grillowania lub nawet po całkowitym upieczeniu mięsa na grillu możemy dodać na gorące mięso resztę marynaty, która dodatkowo zmiękczy i zapobiegnie wysuszeniu grillowanego przysmaku.
- Jeśli nie mamy gotowej marynaty wystarczy olej z przyprawami ewentualnie musztarda lub miód lub sięgnij po gotowe marynaty, np. Marynatę klasyczną, pikantną lub szlachecka Prymat.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się