Gdy z nieba leje się żar, a my szukamy schronienia od upałów często nie mamy ochotę na sycące, mięsne dania obiadowe. Możemy wtedy pomyśleć o lekkim daniu warzywnym, np. z bakłażanem, marchwią wzbogaconym orientalnym sosem słodko-ostrym.
Krok 1 – lista zakupów
1 średni bakłażan
1 mała marchew
1 czuszka (ostra papryczka)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka miso (pasty ze sfermentowanej soi)
1 łyżeczka oleju sezamowego
olej do smażenia
Krok 2
Bakłażana umyj, pokrój na kawałki i przełóż do miski z zimną osoloną wodą, dzięki czemu pozbędziesz się goryczki.
Krok 3
Po 10 minutach bakłażana wyjmij z wody i osusz ręcznikiem kuchennym.
Krok 4
Marchewkę obierz, z czuszki usuń gniazdo nasienne.
Krok 5
Pokrój warzywa w cienkie paseczki.
Krok 6
Sos sojowy wymieszaj z cukrem, pastą miso i ok. 3 łyżkami wody.
Krok 7
Na patelni rozgrzej oleje (zwykły i sezamowy), dodaj imbir i posiekany czosnek.
Krok 8
Następnie dodaj kawałki bakłażana, marchew i paprykę.
Krok 9
Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj sos, wymieszaj i smaż jeszcze przez ok. 5 minut.
Łukasz KonikUrodzony w Gorzowie Wielkopolskim. W grudniu 2009 roku Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyjęła Łukasza do swego grona jako najmłodszego Szefa kuchni. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Jego kulinarną miłością jest kuchnia francuska, a wielką pasją - kuchnia molekularna. Redaguje własną rubrykę o tematyce gastronomicznej w czasopismach kulinarnych i na portalach gastronomicznych.
|