To właśnie tłuszcze pozwalają na wchłonięcie się takich witamin jak A, D, E i K. Jednak powinniśmy wiedzieć, które wybierać. Tłuszcze są źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych i to ich proporcje decydują jaki rodzaj tłuszczu jest korzystny dla naszego organizmu. Tłuszcz zwierzęcy jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast roślinny dostarcza jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie te drugie sprawiają, że głównym źródłem tłuszczu w naszej diecie powinny być właśnie oleje roślinne.
Kwasy Omega
Popularne kwasy omega to niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które dzielimy na dwie frakcje: omega-3 i omega-6. Omega-3 znajdziemy w oleju lnianym, rzepakowym i sojowym, w orzechach włoskich. Omega-6- w oleju sojowym, słonecznikowym, krokoszowym i z pestek winogron.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z roślin, wchodzą w skład błon komórek naszego ciała, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) a podwyższają dobry HDL, chronią nasz układ krwionośny, są prekursorami do syntezy hormonów. Ich brak w naszej diecie może powodować m.in. zmiany skórne, wypadanie włosów, obniżenie odporności.
Planując swoją dietę i mając na uwadze kwestie zdrowotne nie należy jednak przesadzać z ilością spożywanych tłuszczy nienasyconych. Niekorzystne jest spożywanie nadmiernych ilości kwasów zarówno omega-3, jak i omega-6. Nadmiar wymienionych kwasów ma działanie obniżające odporność i pogarszające gojenie się ran.
Artykuł pochodzi od Centrum Dietetycznego Naturhouse