Sekretem każdej sałatki są odpowiednio dobrane, świeże składniki oraz przyprawy, które podkreślają smak i aromat dania. Lekkie sałatki należą do ulubionych potraw nie tylko podczas gorącego lata, ale również przez cały rok. Są doskonałe zarówno na śniadanie, lunch jak i wykwintną kolację. Mogą być samodzielnym daniem, jak i przystawką do dania głównego. W wersjach wegetariańskiej, mięsnej, owocowej, czy warzywnej zadowolą każdego, nawet największego smakosza i osoby na najbardziej rygorystycznych dietach. Wspaniale wzbogacają i uświetniają stół przy każdej uroczystości, są też niezastąpionym dodatkiem do dań grillowych. Sałatki to nie tylko bogactwo wrażeń kulinarnych, to także źródło cennych mikroelementów i witamin, tak ważnych w codziennej diecie. Dzięki nim łatwo utrzymać dobrą figurę i świetne samopoczucie.
Sekretem każdej dobrej sałatki jest odpowiednia selekcja składników i przypraw. A przyprawianie warzyw jest nie lada sztuką! Zwykle ograniczamy się do soli i pieprzu, a właściwa i odpowiednio skomponowana mieszkanka ziół i przypraw potrafi podkreślić smak warzyw i wydobyć z nich to, co najlepsze.
W przygotowaniu pysznych sałatek pomoże Przyprawa do sałatek Prymatu, w której skład wchodzą m.in.: czosnek, cebula, papryka słodka, bazylia, natka pietruszki, liście kopru, oregano, pieprz czarny, kolendra, kurkuma oraz sól. Dzięki zastosowaniu takiego wachlarza przypraw każda sałatka będzie wyróżniać się przyjemnym, subtelnym aromatem i bardziej wyrazistym smakiem.
Przyprawa do sałatek Prymat doskonale zarówno same sałatki, jak sosy sałatkowe oraz dipy, można nią też doprawić warzywne tarty i zapiekanki, mrożonki na patelnie czy też świeże warzywa na kanapkach. Przyprawa do sałatek Prymat dostępna jest też w postaci młynka, co pozowali zachować smak i aromat przypraw, a także ułatwia dozowanie.
Sałatka z groszkiem
Składniki:
- 1 puszka groszku (40 dag)
- 2 banany (40 dag)
- 15 dag żółtego sera (np. ementaler, gouda, podlaski)
- 1 czerwone jabłko (20 dag)
- 2 łodygi selera naciowego (15 dag)
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka rumu lub czystej wódki
- 1 łyżeczka Przyprawy do sałatek Prymat, Pieprz czarny mielony Prymat, sól
Sposób przygotowania:
Sos: ¾ szklanki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, sól, cukier, pieprz czarny mielony Prymat
Rodzynki umyć, osączyć i moczyć w alkoholu 20 min. Groszek osączyć z zalewy. Ser pokroić w kostkę. Łodygi selera obrać, opłukać, osączyć, i pokroić w cienkie plasterki. Banany obrać, przekroić wzdłuż, pokroić w półplasterki i skropić sokiem z cytryny. Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny. Groszek wymieszać z serem, selerem, bananami, jabłkiem i rodzynkami wraz z alkoholem, w którym się moczyły. Przyprawić solą, przyprawą do sałatek oraz pieprzem i wymieszać.
Przygotować sos; połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku, polać sałatkę, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki co najmniej na 2 godz.
Sałatka na trzy sposoby
Składniki:
- Kapusta pekińska,
- Pomidory
- Ogórek
- Rzodkiew biała
- Papryka
- Kukurydza
- Cebulka marynowana
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską, pomidory, ogórek zielony, rzodkiew białą, paprykę, kukurydzę i cebulkę konserwową wymieszać ze sobą w dowolnej proporcji i dodać Przyprawę do sałatek Prymat, którą można zastosować wg jednego z niżej wymienionych sposobów:
3 płaskie łyżeczki przyprawy na 250-300 g sałatki,
sos: 2 płaskie łyżeczki przyprawy wymieszać z 2 łyżeczkami majonezu i 1 łyżką jogurtu naturalnego, na 250-300 g sałatki,
sos: 3 płaskie łyżeczki przyprawy wymieszać z 1 łyżeczką octu winnego, 1 łyżką oliwy z oliwek i 2 łyżkami wody, na 250-300 g sałatki.
Przyprawę lub sosy wymieszać z sałatką na 10 minut przed podaniem.