Natka pietruszki – właściwości
Zielenina na talerzu to zawsze dobry pomysł! Natka pietruszki może wydawać się niepozorna, ale to prawdziwa bomba smaku i wartości odżywczych. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Znajdziemy w niej także witaminę K, kwas foliowy i żelazo. Natka działa oczyszczająco na organizm. To również naturalny sposób na odświeżenie oddechu, np. po zjedzeniu czosnkowego sosu.
Pietruszkę naciową można uprawiać nie tylko w przydomowym ogródku, ale też w doniczce i nie jest to wymagająca roślina. Wystarczy żyzna, wilgotna gleba i odpowiednie nasłonecznienie. A poza sezonem polecam jej wersję suszoną oraz liofilizowaną pietruszkę Prymat. Pozwalają zachować smak lata na talerzu.
Jak smakuje natka pietruszki i jaki ma aromat?
Natka ma odświeżający, mocno ziołowy i delikatnie ziemisty smak. To sprawia, że doskonale balansuje wiele potraw. Jest też świetnym dodatkiem do koktajli, np. banan, natka pietruszki, sok z cytryny. Jej aromat jest wyczuwalny, ale łagodny. Mniej dominujący niż kolendry czy bazylii. Dlatego pietruszka w natce jest tak uniwersalna.
Do czego pasuje natka pietruszki?
Zarówno świeża, jak i suszona natka pietruszki pasuje do niemal każdej zupy. Dobrze współgra ze smakiem mięsnych dań oraz ryb. Dosypcie ją do gulaszu wołowego, aby wprowadzić ziołową lekkość. Piekąc dorsza, warto dodać masło, cytrynę i natkę, które wzbogacą smak ryby. W wersji suszonej świetnie sprawdzi się do grubych frytek czy ziemniaczanych talarków z piekarnika. Jest też wspaniałym dopełnieniem sosów pomidorowych i czosnkowych, dipów oraz oczywiście sałatek.
Natka pietruszki – czy jest powszechna wyłącznie w kuchni polskiej?
Zalet natki pietruszki nie trzeba nikomu przedstawiać. Ta przyprawa wnosi w dania świeżość i smak, który znamy z dzieciństwa. To aromat niedzielnego rosołu i ulubionej pomidorówki! To również dodatek, którego nie mogło zabraknąć na świątecznym, wielkanocnym stole. Chociaż wydawać się może, że natka to przyprawa typowo kuchni polskiej, warto wiedzieć, że równie popularna jest w daniach greckich i włoskich. Śródziemnomorskie, lekkie sałatki czy pieczone lub grillowane ryby świetnie smakują z ziołowym dodatkiem. W kuchni francuskiej z kolei zielona pietruszka jest podawana w połączeniu z maślanym czosnkiem np. do ślimaków. Cieszy się popularnością też w daniach bliskowschodnich. Odświeżająca sałatka tabbouleh bazuje na dużej ilości świeżej natki pietruszki, która łączy się z kaszą bulgur, pomidorem, ogórkiem, cebulą, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Natka to również świetny dodatek do hummusu.
Natka pietruszki – liofilizowana, świeża i suszona: czym się różnią?
Latem lubię sięgać po świeżą natkę pietruszki. Jest intensywna w smaku i przypomina mi domowe potrawy, znane z dzieciństwa. W codziennym gotowaniu liczy się dla mnie smak, ale i praktyczne rozwiązania, dlatego zawsze mam pod ręką natkę pietruszki suszoną oraz liofilizowaną. Czym się różnią?
Liofilizacja to proces suszenia poprzez mrożenie. Pozwala zachować wiele właściwości świeżej rośliny. Liofilizowana natka pietruszki Prymat doskonale sprawdza się do sałatek i sosów. Jej smak jest bardzo mocno zbliżony do świeżej natki. Natka pietruszki suszona jest z kolei delikatniejsza w smaku i ma subtelniejszy aromat. Tę formę preferuję przede wszystkim do zup, gulaszu i pieczeni, gdzie przyprawa może stopniowo uwalniać swój smak.
Gdzie kupić natkę pietruszki?
Natka pietruszki suszona Prymat i liofilizowana są dostępne i stacjonarnie, i online. Jeśli lubicie wygodę, zajrzyjcie do sklepu internetowego Prymat. Zakupy bez wychodzenia z domu to dobra okazja, aby zaopatrzyć domową spiżarnię w zapas aromatycznych przypraw. Suszona natka pietruszki jest tak uniwersalnym składnikiem, że zawsze mam ją w swojej kuchni.