Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

ABC Przyprawiania: Goździki

ABC Przyprawiania: Goździki

Goździki – przyprawa znana od wieków

Czym są goździki? To wysuszone pączki kwiatowe goździkowca korzennego, które zbiera się na moment przed zakwitnięciem. Goździkowe drzewa lubią morski klimat, a ich ojczyzną jest Indonezja. To przyprawa, którą ludzkość zna od dawna. Już w starych chińskich księgach pojawiały się zapiski o właściwościach odświeżających oddech oraz leczniczych. Do Europy goździki trafiły w średniowieczu. Był to prawdziwy powiew egzotyki i… luksusu, wart dalekich, morskich wypraw.

Właściwości goździków

Współcześnie, aby zdobyć goździki, nie potrzebujemy wyprawiać się w daleki rejs. Mamy tę przyprawę na wyciągnięcie ręki i chętnie korzystamy z tego przywileju! Goździki Prymat znajdziecie na półkach w sklepach stacjonarnych oraz online. Lubię mieć zapas tej przyprawy w mojej kuchni. Dlaczego? Powodem są jej liczne zastosowania.

W goździkach właściwości prozdrowotne są równie istotne, co te kulinarne. Zawarty w pączkach kwiatowych olejek eteryczny działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Przyprawa jest też tradycyjnym, domowym sposobem na ból zęba czy infekcję gardła.  

goździki przyprawa

Smak i zapach goździków

Goździków nie sposób pomylić z inną przyprawą. Są niezwykle wyraziste, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i o aromat. Wyróżniają się korzennymi nutami. Początkowa wyczuwalna słodycz, po chwili zamienia się w pieprzną pikantność z lekką goryczką. Świeże akcenty w goździkach sprawiają, że są one świetnym urozmaiceniem wielu potraw, wypieków i napoi. Unoszący się w kuchni zapach goździków przywodzi na myśl świąteczne chwile. To zapach prażonych jabłek, zimowej herbaty i grzanego wina w chłodny wieczór. Goździki wbite w pomarańcze będą piękną ozdobą stołu i zachwycą świątecznym aromatem.

Zastosowanie goździków

Korzenne smaki są lubiane i wykorzystywane w wielu kuchniach świata. Goździki to jeden ze składników przyprawy garam masala, decydującej o smaku potraw kuchni indyjskiej. Z cynamonem i kardamonem goździki tworzą egzotyczne i niepowtarzalne trio, wykorzystywane m.in. do dań mięsnych. Jak wspomniałem na wstępie, przyprawa ma ogrom zastosowań. Urozmaici każdą marynatę, doda smaku pieczonym mięsom, daniom jednogarnkowym. Goździki to obowiązkowy składnik wielu świątecznych potraw. Pasuje do ciast korzennych, pierniczków, do barszczu oraz bigosu.

Jak przechowywać goździki?

Aby długo cieszyć się intensywnym smakiem goździków, warto odpowiednio je przechowywać. Wystarczy szczelny pojemnik, bez dostępu do światła i wilgoci. Jeśli chcecie zmielić Goździki całe Prymat, dobrze jest zrobić to bezpośrednio przed użyciem, dzięki czemu zachowają najwięcej smaku.

Czym zastąpić goździki?

Faktem jest, że znalezienie zamiennika goździków jest niełatwym zadaniem, ponieważ to bardzo charakterystyczna przyprawa. Jeśli jednak w trakcie gotowania zabraknie goździków, można sięgnąć po korzenne mieszanki – cynamon, gałkę muszkatołową lub kardamon, dla rozgrzewającego efektu.

Goździki – magia zaklęta w kwiatowym pąku

Niepowtarzalny smak Goździków Prymat wprowadzi do Waszych potraw nutę egzotyki, ciepło i delikatną pikantność. Warto z tego korzystać w świątecznych potrawach oraz w codziennym gotowaniu, aby każdy posiłek stał się wyrafinowaną ucztą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak