Każda gospodyni i każdy gospodarz, którzy przygotowują domowe ogórki kiszone, mają pokaźny zapas tej przyprawy w swoich kuchniach. Jak smakuje, jakie składniki z nią połączyć i czym można ją zastąpić? Do czego gorczyca biała sprawdzi się wprost idealnie? Zapraszam do lektury!
Biała gorczyca – uprawa, właściwości
Gorczycę białą uprawia się w wielu krajach świata. Jest powszechną rośliną na ciepłym południu Europy, ale też w Północnej Afryce i zachodniej części Azji. Rozprzestrzeniła się jednak w dużym stopniu i można ją spotkać rosnącą w wielu zakątkach świata, w tym w Polsce. Warto wiedzieć, że istnieje kilka odmian tej rośliny: gorczyca biała i czarna oraz sarepska.
Ta przyprawa jest znana od wieków i równie długo ceniona. Ziarenko gorczycy stało się biblijnym symbolem wiary i Królestwa Niebieskiego, a Rzymianie dodawali je do miłosnych eliksirów. Dostrzeżono również zdrowotne właściwości gorczycy białej – przede wszystkim przeciwzapalne i wspomagające trawienie. Współcześnie jest ona doceniana przede wszystkim za walory kulinarne, ale nie tylko. To również pasza dla zwierząt. Co więcej, gorczycę lubią… pszczoły, które produkują jasny, mało słodki i bardzo charakterystyczny w smaku miód gorczycowy.
Gorczyca biała – przyprawa: do czego pasuje najlepiej?
Ten główny składnik musztardy wnosi do dania bardzo oryginalny smak. Przyprawa jest wyrazista, ale nie dominuje w potrawach. Doskonale uzupełnia potrawy z mięsem oraz rybami. Dodajcie Gorczycę białą Prymat do marynaty z miodem, aby wprowadzić lekko ostre nuty. Przyprawę wykorzystacie też do przygotowania domowych wędlin oraz pikli. Jest niezastąpiona do kiszonej kapusty i marynowanych grzybków. Utrzyjcie ziarna gorczycy w moździerzu, wymieszajcie z oliwą oraz ulubionymi ziołami i przygotujcie aromatyczny dressing do sałatek. Rozdrobnione ziarna uwolnią swój świeży, lekko pieprzny aromat.
Gorczyca biała zajmuje też ważne miejsce w kuchni wegetariańskiej. Podkreśla smak duszonych warzyw, dań z fasolą i soczewicą. Doda wyrazistości curry z ciecierzycą i szpinakiem, pieczonym ziemniakom oraz warzywom z grilla. W bezmięsnych potrawach ogromne znaczenie ma doprawianie dań. Dlatego zachęcam do łączenia ze sobą różnorodnych przypraw. To naprawdę świetnie zdaje egzamin! Gorczyca biała dobrze komponuje się z cebulą i czosnkiem. W połączeniu z ziołami: tymiankiem, oregano i majerankiem stanowi zgrany i sprawdzony zestaw, który urozmaici nawet najprostsze danie.
Biała gorczyca – czym ją zastąpić?
W trakcie przygotowywania wielkiej uczty albo szybkiego obiadu zabrakło gorczycy? Sięgnijcie po łyżeczkę musztardy lub chrzan. Te dodatki wniosą do Waszego dania delikatną, pożądaną ostrość. Uważajcie jednak na proporcje składników, aby nie zdominować potrawy. Możecie też sięgnąć po kmin rzymski albo imbir – w zależności od tego, jaki stopień ostrości chcecie uzyskać. W pikantnych sosach, gdzie zależy Wam na ostrości dania, sprawdzi się też wasabi.
Gdzie kupić białą gorczycę?
Przyprawa jest bardzo popularna w Polsce, i to nie tylko w czasie przygotowywania pikli. Białą gorczycę Prymat kupicie zarówno stacjonarnie, jak i online. Internetowy sklep Prymat to miejsce, gdzie można wygodnie zaopatrzyć się w zapas ulubionych przypraw z dostawą do domu.
Ziarenko gorczycy, chociaż jest małe, kryje w sobie ogromne możliwości. Zachęcam Was do odkrywania połączeń smakowych z gorczycą w roli głównej i jestem pewien, że z tą przyprawą każde danie będzie wyjątkowe.