Dzięki apetycznym potrawom daleka Azja może stać się nam bardzo bliska. Pikantne, aromatyczne dania w mgnieniu oka potrafią przenieść nas w okolice Bombaju albo na gwarne ulice Bangkoku. Kuchnia azjatycka to prawdziwe bogactwo, a jej przyprawy pozwalają uzyskać ciekawy smak także w typowo polskich daniach i, być może Was zaskoczę… również w przetworach.
Co to jest curry? Przyprawa i danie
Na początek szczypta teorii. Co kryje się pod hasłem curry? Mamy tutaj dwa, a właściwie trzy różne znaczenia. Łączy je wyjątkowo bogaty smak.
● Curry – przyprawa, która pobudza zmysły
Jako przyprawa to aromatyczna mieszanka wywodząca się z indyjskich tradycji kulinarnych. Jest pikantna i bardzo aromatyczna. W Curry Prymat wyczuwalne są imbir, chilli, kolendra, lubczyk, pieprz czarny, kardamon i cynamon. Przyprawa ma nie tylko bardzo charakterystyczny smak, ale i piękny, żółty kolor, który oddaje potrawom. Dosypcie ją do ryżu, a przekonacie się, jak wspaniały będzie efekt!
W sklepach znajdziecie też przyprawę Curry Czerwone Prymat. To propozycja dla osób, które kochają pikantne potrawy. Złożony, ostry smak i słodkawe, cytrusowe nuty wspaniale dopełniają dania kuchni tajskiej i wiele innych. W składzie tej przyprawy znajduje się m.in. słodka papryka, imbir, czosnek, aromatyczne nasiona kolendry i intensywny kmin rzymski. Do tego kurkuma, skórka cytryny, liść mięty pieprzowej, gorczyca i oczywiście chilli. Prawdziwie egzotyczna, ostra mieszanka.
● Curry – potrawa o tysiącach odsłon
Curry jako danie nie ma jednego, uniwersalnego przepisu. Liczy bardzo wiele różnorodnych wersji, łączących w sobie lokalne tradycje kulinarne, przyzwyczajenia i garść uniwersalnych reguł, dotyczących procesu przygotowania. Curry to właściwie cała kategoria dań, które mają jeden mianownik: aromatyczny sos z bogatą mieszanką przypraw.
Do czego pasuje przyprawa curry?
Zacznijmy od czegoś dla fanów tradycji. Curry pasuje do potraw mięsnych – kurczaka, wołowiny i jagnięciny. Świetnie sprawdza się też do soczewicy, ciecierzycy, dyni czy batatów. Przyprawa gra pierwsze skrzypce w przeróżnych daniach kuchni azjatyckiej, takich jak korma, tikka masala, zupa dhal i curry w dziesiątkach różnych wersji. Nawet jeśli przygotowujecie najprostszą potrawę, jak kurczak z ryżem, z przyprawą curry nadacie mu bogaty, orientalny smak.
Zdecydowanie mniej oczywistym polem wykorzystania curry są… przetwory na zimę. Mieszanka urozmaica smak marynowanych warzyw. Często sięgam po cukinię z curry. Dobrze przyprawiona zalewa to sekret tego przepisu. Ogórki z curry stają się przyjemnie pikantne i wyraziste w smaku. Polecam Wam też marynowaną dynię z curry. To warzywo wręcz wymaga doprawienia, a mocne, orientalne nuty będą pasować idealnie.
Czym zastąpić curry?
Ponieważ curry to bardzo bogata mieszanka składników w odpowiednio dobranych proporcjach, trudno jest znaleźć zbliżony smakowo zamiennik. Gdy jesteście w trakcie przygotowań do orientalnej uczty i zabraknie curry, możecie sięgnąć po kurkumę. To jeden z najważniejszych składników mieszanki. Choć jest delikatniejszy, również pięknie zabarwi danie. Chilli i pieprz cayenne podkręcą ostrość. Dobrym rozwiązaniem będzie też przyprawa Garam masala Prymat. Również jest pikantna i wniesie powiew orientu.
Gdzie kupić curry?
Obie wersje przyprawy, klasyczne Curry Prymat i ostrzejsze Curry czerwone, znajdziecie na sklepowych półkach – i stacjonarnie, i online. Obie przyprawy pozwalają przenieść się w świat azjatyckiej kuchni, dlatego warto mieć je pod ręką, szczególnie jeśli kochacie kulinarne podróże i eksperymenty.