ABC Przypraw: Ziele angielskie

Całe ziarna dodajemy do wywarów mięsnych, rybnych i warzywnych, sosów, marynowania, a także przyprawiamy słodkie likiery i kompoty. Zielem angielskim zachwycamy się od wieków nie tylko ze względu na walory smakowe i aromatyczne, ale również zdrowotne.
Wykorzystujemy go do przyprawiania różnych mięs, takich jak baranina, wieprzowinę, cielęcinę, a także kiełbasy i konserwy mięsne. Dodaje się je także do marynat, sosów i tłustych potraw, które uzyskują dzięki niemu przyjemny aromat. Bez tej przyprawy wiele traci szpinak, ryby smażone na oleju, sałatki rybne, dziczyzna, sosy do dziczyzny, zupa jarzynowa, galarety i ogórki kiszone. Dla polepszenia smaku dodaje się niewielkie ilości ziela angielskiego do budyniów, marynat, ciast świątecznych, a także kompotów owocowych i słodkich likierów. Herbata z ziela angielskiego łagodzi nerwobóle, działa antyseptycznie, a także wspomaga trawienie.
Czy wiesz, że…
Ziele angielskie to popularna nazwa jagód korzennika lekarskiego, które zbiera się jeszcze zielone, ale już dojrzałe. Korzennik lekarski spotykany jest w Ameryce Środkowej oraz Indiach. Obecnie rośnie tam w stanie dzikim lub na plantacjach. Uprawiany jest też w Ameryce Południowej. Mało kto wie, że korzennik to wiecznie zielone drzewo osiągające ok. 10 m wysokości. Ta roślina, z rodziny mirtowatych, znana jest w Europie od czasów Kolumba, a jako przyprawa była używana już przez Azteków. Dopiero kilkadziesiąt lat po Kolumbie ziele angielskie zostało odkryte dla kuchni. W korzennym smaku ziela angielskiego dostrzeżono podobieństwo do smaku goździków, pieprzu, gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru i kardamonu.
Duszona soczewica z kiełbasą wiejską i pomidorami
Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy
200 pokrojonej w kostkę kiełbasy wiejskiej
3 łyżki oleju rzepakowego
100 g pokrojonego w kostkę chudego boczku
2 pokrojone w kostkę cebule
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
400 g pomidorów pelati z puszki pokrojonych w kostkę
200 ml Rosołu z kury Kucharek
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 pęczek natki pietruszki
5 ziaren Ziela angielskiego Prymat
2 Liście laurowe,
½ łyżeczki Papryka słodka mielona,
1/4 łyżeczki kmin rzymski
Do smaku: Pieprz czarny grubo mielony, Sól ziołowa Prymat
Sposób przygotowania:
Przygotować potrzebne składniki. Boczek, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać kiełbasę, soczewicę, dodać rosół, pomidory i przyprawy, gotować ok. 30 minut, cały czas mieszając.Całość doprawić do smaku, podawać z gęstym jogurtem i posiekaną natką.
Gulasz cielęcy z pomidorami
Składniki dla 4 osób:
600 g pokrojonej w kostke łopatki cielęcej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostke cebule
200 g pokrojonych w cząstki pieczarek
300 ml rosołu warzywnego Kucharek
400 g przecieru pomidorowego
3 liscie laurowe Prymat
5 ziaren ziela angielskiego Prymat
1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Prymat
Do smaku: Sól czosnkowa, Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Sposób przygotowania:
Mięso natrzeć oliwa, solą i papryką, obsmażyć na patelni z cebulą i pieczarkami. Następnie wlać rosól, dodać przyprawy i dusić do miękkości około 30 minut. Pod koniec dodać przecier i doprawić do smaku. Podawać z domowymi kluseczkami śląskimi lub kopytkami.
Aromatyczna zupa kalafiorowa z indykiem
Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonej w paski piersi z indyka
2 łyżki Przyprawy do indyka Prymat
½ pokrojonej w kostkę cebuli
1 litr Rosołu z kury Kucharek
½ główki podzielonego na różyczki kalafiora
1 łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów
80 g kremowego serka topionego
4 ziarna Ziela angielskiego Prymat
½ łyżka Lubczyku Prymat
Sól czosnkowa, Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso uprzednio zamarynować w przyprawie do indyka, obsmażyć z cebulą, dodać wraz z kalafiorem, pomidorami i przyprawami do gotującego się rosołu. Na końcu dodać serki topione i doprawić zupę do smaku.
Komentarze (0)