ABC Przypraw: Tymianek i grzyby

Do przyprawiania grzybów zwykle używamy soli i pieprzu. Jednak kiedy pragniemy nadać potrawom bardziej wyszukany smak, warto sięgnąć po tymianek.
Tymianek otarty Prymat ma bardzo silny, fantastyczny, tymolowy aromat i lekko gorzkawy posmak. Zioło to szczególnie cenione jest przez kuchnię francuską, jednak równie dobrze odnajduje się w kuchni polskiej. Tymianek dodany do grzybów doskonale ożywi ich smak, nada dodatkowych walorów kulinarnych.
Tymianek doskonale pasuje także do wszelkich dań z drobiu, zapiekanek, sosów, potraw z kaczki, królika i dziczyzny. Doskonale podkreśla smak zawiesistych zup, jak na przykład zupa cebulowa. Tymianek najczęściej stosowany jest do tłustych potraw: mięsa, pieczonych ziemniaków, jaj smażonych na bekonie i sera. Znakomicie nadaje się do potraw z roślin strączkowych. Używa się go także do marynat, octu ziołowego oraz do kiszenia i marynowania ogórków. Tymianek idealnie nadaje się wszelkich dań z duszonych i pieczonych pomidorów. Warto wiedzieć, że skutecznie usuwa przykry zapach ryb morskich..
Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami kokajlowymi
Składniki dla 4 osób:
250 g ugotowanych borowików
250 g ugotowanych kurek
250 g ugotowanych podgrzybków
3 pokrojone w kostkę szalotki
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
½ pęczka koperku
½ pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
Sól czosnkowa, Tymianek, Pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
1 ½ szklanki śmietany kremówki
3 jajka
ok. 5 łyżek tartego parmezanu do zagęszczenia
Ciasto:
500 g mąki
2 jajka
200 g masła
2 łyżki śmietany
3 łyżki zimnej wody
Sól
Rukola
Pomidory koktajlowe
Orzeszki piniowe
1 opakowanie Sos włoski z bazylią i oregano Prymat
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, posiekane masło, jajko i śmietanę, całość dokładnie zagniatać stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Grzyby podsmażyć na oliwie i maśle z czosnkiem i cebulą. Po 15 minutach dodać koperek i natkę, a następnie całość doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanych tłuszczem metalowych foremek do tart, ponakłuwać widelcem i piec przez ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Na upieczone tarty nałożyć aromatyczne grzyby, zalać jajkiem połączonym ze śmietaną, parmezanem i gałką muszkatołową. Całość piec około 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Ciepłe tarty podawać z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i orzeszków pinii z sosem włoskim Prymat przygotowanym zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się