Najpopularniejszym daniem greckim jest musaka, która jest dla Greków tym samym, czym dla Polaków bigos. Każda z greckich gospodyń przyrządza tę wielowarzywną zapiekankę w sobie tylko znany sposób i podobnie jak bigosowi, musace dobrze robi odgrzewanie. Sosem, którym raczą Grecy swoją musakę, jest sos tzatziki. Natomiast Polacy pokochali smak greckich tzatzików, szczególnie w połączeniu z potrawami z grilla.
Zatem Tzatziki - pikantny sos czosnkowy to mieszanka niezbędna do przyrządzania smacznego i aromatycznego sosu czosnkowego, stanowiącego znakomity dodatek do wszelkich mięs – karkówki, drobiu czy szaszłyków oraz warzyw grillowanych i smażonych. Czosnkowy sos podkreśli także smak wszelkich przekąsek, nadając im śródziemnomorskiego charakteru.
Sos zyska na smaku w połączeniu z jogurtem greckim. Można też zastosować z powodzeniem naturalny jogurt – najlepiej gęsty.
Sałatka z buraczków z jabłkami i serem feta w sosie czosnkowym
Składniki dla 4 osób:
5 buraków
3 jabłka
150 g sera feta
Sól morska w młynku, Pieprz czarny mielony PRYMAT
Sos sałatkowy czosnkowy PRYMAT
Sposób przygotowania:
Umyte, obrane buraki kroimy w cienkie paseczki. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i podobnie jak buraczki kroimy w paski. Składniki przekładamy do miseczki i mieszamy z sosem czosnkowym PRYMAT przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu sosem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Sałatka może być podawana jako dodatek do dań mięsnych lub z dodatkiem pestek dyni jako samodzielna, pożywna przekąska.